Business Internaţional

Increderea consumatorilor americani se clatina

28.07.2005, 19:21 17

Increderea consumatorilor americani a scazut neasteptat de mult, in luna iulie, dupa ce tot mai multe persoane au inceput sa-si puna probleme in legatura cu stabilitatea locurilor de munca.

Consiliul de Administratie al Centrului pentru Cercetarea Comportamentului Consumatorilor a aratat ca indicele care masoara increderea consumatorilor a scazut de la 106,2, cat era in iunie, la 103,2 o luna mai tarziu.

Moralul consumatorilor s-a diminuat pe masura ce perspectivele asupra locurilor de munca si a salariilor au devenit tot mai confuze. Procentajul persoanelor care considera ca un loc de munca este greu de gasit a crescut la 23,8% de la 22,5% cat era luna trecuta. Procentajul persoanelor care cred ca nu este dificil sa-ti gasesti o slujba a ramas pentru a doua luna consecutiv de 22,5%.

Cheltuielile in sectorul de retail sunt responsabile pentru doua treimi din economia Statelor Unite ale Americii.

In aceasta situatie, increderea consumatorilor este un barometru important al perspectivelor de crestere economica.

Analistii in domeniu sustin ca, in ultimii ani, legatura dintre incredere si vanzarile in retail a devenit invers proportionala.

S-a constatat ca multi consumatori fac achizitii importante, de exemplu masini, in timp ce in diferite studii afirma ca este din ce in ce mai greu de trait.

Reprezentanti ai unor mari magazine americane au declarat ca in cursul acestei luni un val de caldura a generat vanzari mult peste asteptari. Lantul de hipermarketuri Wall Mart a raportat cel mai mare salt al vanzarilor din ultimele 13 luni.

Expertii sustin ca majorarea pretului petrolului, care a dus la scumpirea combustibililor, a determinat deteriorarea increderii consumatorilor.

Din rapoartele guvernului, pretul petrolului a atins un nou record de 2,33 dolari pentru un gallon. Din aceasta cauza preturile au crescut cu 41 de centi fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO