Business Internaţional

Înconjurată de crize şi însetată de energie, Germania curtează tot mai intens Africa

Cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit în weekend cu preşedintele nigerian Bola Tinubu

Cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit în weekend cu preşedintele nigerian Bola Tinubu

Autor: Catalina Apostoiu

04.11.2023, 11:03 369

Cancelarul german Olaf Scholz vizitează Africa de Vest, în timp ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier va vizita Africa de Est, discuţiile purtate de aceştia în Nigeria, Ghana, Tanzania şi Zambia urmând să se concentreze asupra întăririi relaţiilor econo­mice, scrie Deutsche Welle.

Pentru Scholz, este cea de-a treia vizită pe care o face în Africa Subsahariană în decurs de doi ani, în condiţiile în care conflictele din alte zone evidenţiază importanţa unei regiuni bo­gate în energie în cadrul căreia Berlinul nu s-a implicat în mod tradiţional prea mult. Moti­vaţia din spatele vizitei a venit în mare parte în urma realizării faptului că Germania şi Europa au nevoie de Africa mai mult decât acestea s-au aşteptat, a declarat Anton Hofreiter, legislator din partea verzilor germani, pentru Reuters.

Războiul dintre Israel şi Hamas a adăugat o tentă de urgenţă în special laturii energetice a vizitei.

Germania a dat un nou ton relaţiei sale cu ţările din Africa, în condiţiile în care companiile germane sunt dornice să devină mai active pe continent, notează Deutsche Welle. În contextul războiului din Ucraina şi tensiunilor în creştere cu China, companiile din Germania îşi îndreaptă din ce în ce mai mult a­tenţia către ţările africane în căutarea unui nou po­tenţial economic.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Germa­nia a recurs la Qatar pentru importuri de GNL necesare pentru susţinerea industriilor. Conflictul din Orientul Mijlociu reaminteşte acum importanţa diversificării surselor energetice.

Cancelarul german a aterizat în Nigeria în weekend. Anterior, acesta declarase pentru un ziar local că există potenţial „pentru o cooperare şi investiţii sporite“ cu Abuja. Aceasta este prima vizită a liderului german în Nigeria de la inaugu­rarea noului guvern condus de preşedintele ţării Bola Tinubu.

Germania analizează posi­bili­tatea de a importa gaze din Nigeria, relevă comentariile făcute de Scholz în cadrul unui interviu acordat ziarului nigerian The Punch.

„Nigeria dispune de cea mai mare ofertă de gaze din Africa“, a declarat Scholz pentru pu­blicaţia nigeriană. „Companiile germane sunt interesate de livrări de gaze din Nigeria şi aşteaptă cu nerăbdare să coopereze cu companiile de gaze nigeriene“.

Scholz a subliniat de asemenea că Ger­mania consideră Nigeria drept „un partener cheie pentru noi în Africa din punct de vedere politic şi economic“.

Acest lucru va avea un impact şi asupra preţului gazelor la nivel mondial, a mai declarat Scholz în capitala nigeriană Abuja în urma unei întâlniri cu preşedintele Bola Tinubu. Dacă mai multe state ar oferi gaze pe piaţa mondială, preţurile ar scădea, a arătat liderul german. „Este important să utilizăm capacităţile unde sunt şi să diversificăm producţia la nivel mondial“.

Tinubu a declarat la rândul său că având în vedere resursele masive ale Nigeriei, „suntem gata să încurajăm investiţii într-un gazoduct“.

Germania, care şi-a oprit ultimele centrale nucleare în acest an şi a renunţat la gazele ruseşti în timpul crizei energetice de anul trecut, va avea nevoie de ample volume de GNL pentru a-şi menţine operaţională indus­tria mare consumatoare de energie. Deocam­dată, cea mai mare economie europeană primeşte ţiţei din Nigeria, nu şi gaze.

Anul trecut, Scholz a vizitat şi Senegalul, unde a oferit ajutor german pentru deschiderea de câmpuri gazeifere. Ţara vest-africană se aşteaptă să livreze primele cote de gaze în cea de-a doua jumătate a anului viitor, potrivit Bloomberg.

Cancelarul german a declarat, de ase­menea, că analizează „iniţiative comune pentru creşterea pieţei de hidrogen“, hidrogenul urmând să joace un rol semnificativ pe viitor, scrie DW.

Germania poartă discuţii şi cu Algeria pentru livrări de hidrogen verde. Ţara africană vrea să-şi upgradeze conexiunile de conducte pentru a ajunge la o parte mai mare din continent. Obiectivul priveşte acoperirea a până la 10% din cererea europeană de hidrogen verde.

Revenind la Nigeria, cea mai mare economie a continentului, ţara vrea să încheie de asemenea acorduri de business în domeniul materiilor prime cu parteneri europeni.

Scholz a remarcat de asemenea că Nigeria este al doilea cel mai mare partener comercial al Germaniei din Africa Subsahariană, investiţiile germane directe din Nigeria ridicându-se la 150 milioane de euro în 2021.

Acesta a indicat că există potenţial mai mare de cooperare şi investiţii în mai multe sectoare, de la „infrastructură şi energie la agricultură, resurse minerale, tehnologie, transport şi logistică“.

După vizita în Nigeria, Scholz va merge în Ghana.

Germania ar putea privi de asemenea Nigeria, cu o popularţie de 200 milioane, şi Ghana, cu 30 milioane, drept surse de forţă de muncă în condiţiile în care cea mai mare economie europeană se confruntă cu o penurie acută de muncitori pe fondul îmbătrânirii populaţiei sale, notează Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO