Business Internaţional

Incompetenta autoritatilor americane sau cum a scapat printre degete Bernard Madoff, autorul celei mai mari fraude din istorie

03.09.2009, 16:28 50

Autoritatile americane au ignorat numeroase "semnale de alarma" lansate inca din anul 1992 cel putin si nu au condus niciodata o ancheta "ampla si competenta" cu privire la operatiunile desfasurate de Bernard L. Madoff, autorul unei fraude de 65 de miliarde de dolari, se arata intr-un nou raport redactat de David Kotz, inspector general in cadrul SEC, agentia de reglementare a pietelor de capital din SUA, scrie International Herald Tribune.

Anchetatorii SEC au dat dovada de lipsa de experienta si de incompetenta si nu au dat curs unor dovezi incriminatoare clare, acestia fiind in acelasi timp intimidati de reputatia de care se bucura Madoff pe Wall Street, se arata in raport.

Kotz arata ca in ciuda a cinci anchete desfasurate si a dovezilor clare aparute, SEC nu a reusit sa descopere la timp schema Ponzi de 65 de miliarde de dolari pusa la punct de Madoff.

 

Plangeri pe banda rulanta

"In ciuda a numeroase plangeri credibile si detaliate, SEC nu a examinat sau anchetat in mod corect tranzactiile lui Madoff si nu a luat niciodata masurile necesare, de baza, pentru a determina daca Madoff opereaza o schema Ponzi", scrie Kotz in noul raport.

Desi nu dezvaluie noi avertismente timpurii surprinzatoare privitoare la operatiunile lui Madoff, raportul lui Kotz vine cu noi detalii legate de ceea ce ar putea fi cel mai rasunator esec al SEC de la crearea agentiei cu 75 de ani in urma.

Madoff a pledat vinovat in legatura cu acuzatiile de frauda in luna martie, fiind condamnat in luna iunie la 150 de ani de inchisoare, lasand in urma sa mii de investitori ruinati, cat si multe organizatii de caritate ai caror oficiali considerasera ca investitiile in operatiunile lui Madoff sunt sigure.

In raportul sau, Kotz evidentiaza numeroase incidente in care anchetatorii s-au dovedit incompetenti, lipsiti de experienta sau pur si simplu prea creduli.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO