Incompetenta autoritatilor americane sau cum a scapat printre degete Bernard Madoff, autorul celei mai mari fraude din istorie

Autor: Catalina Apostoiu 03.09.2009

Autoritatile americane au ignorat numeroase "semnale de alarma" lansate inca din anul 1992 cel putin si nu au condus niciodata o ancheta "ampla si competenta" cu privire la operatiunile desfasurate de Bernard L. Madoff, autorul unei fraude de 65 de miliarde de dolari, se arata intr-un nou raport redactat de David Kotz, inspector general in cadrul SEC, agentia de reglementare a pietelor de capital din SUA, scrie International Herald Tribune.

Anchetatorii SEC au dat dovada de lipsa de experienta si de incompetenta si nu au dat curs unor dovezi incriminatoare clare, acestia fiind in acelasi timp intimidati de reputatia de care se bucura Madoff pe Wall Street, se arata in raport.

Kotz arata ca in ciuda a cinci anchete desfasurate si a dovezilor clare aparute, SEC nu a reusit sa descopere la timp schema Ponzi de 65 de miliarde de dolari pusa la punct de Madoff.

 

Plangeri pe banda rulanta

"In ciuda a numeroase plangeri credibile si detaliate, SEC nu a examinat sau anchetat in mod corect tranzactiile lui Madoff si nu a luat niciodata masurile necesare, de baza, pentru a determina daca Madoff opereaza o schema Ponzi", scrie Kotz in noul raport.

Desi nu dezvaluie noi avertismente timpurii surprinzatoare privitoare la operatiunile lui Madoff, raportul lui Kotz vine cu noi detalii legate de ceea ce ar putea fi cel mai rasunator esec al SEC de la crearea agentiei cu 75 de ani in urma.

Madoff a pledat vinovat in legatura cu acuzatiile de frauda in luna martie, fiind condamnat in luna iunie la 150 de ani de inchisoare, lasand in urma sa mii de investitori ruinati, cat si multe organizatii de caritate ai caror oficiali considerasera ca investitiile in operatiunile lui Madoff sunt sigure.

In raportul sau, Kotz evidentiaza numeroase incidente in care anchetatorii s-au dovedit incompetenti, lipsiti de experienta sau pur si simplu prea creduli.

 

Nu au verificat nici macar tranzactiile

Cea mai "remarcabila" greseala a SEC, dupa parerea lui Kotz, este cea de a nu fi verificat tranzactiile pe care Madoff pretindea ca le realizeaza cu terte parti.

Kotz declara ca angajatii SEC s-au dovedit in mod repetat lipsiti de experienta sau de capacitate de concentrare si ca acestia nu au luat in seama eforturile celor care incercau sa dezvaluie actiunile lui Madoff. Inspectorul general se refera in principal la ignorarea de catre biroul din Boston al SEC a semnalelor de alarma trase de Harry Markopolos, un anchetator care incercase din 1999 sa determine agentia sa ancheteze operatiunile lui Madoff. O oarecare consolare pentru SEC este concluzia lui Kotz ca Madoff nu a influentat in niciun fel anchetatorii agentiei sau oficialii. El a aratat ca nu a descoperit niciun fel de dovada privitoare la legaturi intre SEC si Madoff care ar fi putut influenta cursul anchetelor desfasurate de institutie. De asemenea, nu exista dovezi ca relatia directorului SEC Eric Swanson cu nepoata lui Madoff ar fi influentat comportamentul angajatilor institutiei.

Esecul inregistrat in aceasta afacere a determinat agentia sa implementeze o serie de reforme.

Mary Schapiro, care a devenit presedinte al SEC dupa ce frauda lui Madoff a fost descoperita in decembrie 2008, arata intr-o declaratie ca desi reformele sunt binevenite, "publicul merita un raport complet privitor la motivele pentru care agentia nu a detectat la timp schema lui Madoff".

SEC a avut cinci presedinti in perioada cuprinsa intre anul 1992, cand au aparut primele plangeri privitoare la Madoff, si arestarea acestuia.

 

Controale mai dure

"Am propus, in 2003, metode mai eficiente de desfasurare a anchetelor si cercetarilor", spune Harvey Pitt, fost presedinte al SEC. "Presedintele Schapiro este acum in curs de a implementa aceste idei. Ceea ce s-a intamplat in cazul Madoff a fost o tragedie de proportii enorme", adauga Pitt.

Christopher Dodd, presedinte al comitetului bancar din cadrul Senatului, a programat o audiere pentru 10 septembrie legata de raportul Kotz. "Ne vom folosi de acest raport pentru a descoperi ce greseli s-au facut si pentru a determina cum putem indrepta lucrurile", a declarat el.

Raportul ar putea intensifica criticile aduse SEC in special si Wall Street-ului in general. In plus, ar putea aparea noi detalii stanjenitoare avand in vedere ca documentul publicat recent este doar un rezumat de 22 de pagini, intregul raport continand aproximativ 450 de pagini.

 

Cum i-a "vrajit" Madoff pe anchetatori