Business Internaţional

Începe o nouă eră: Donald Tusk a depus jurământul devenind noul premier al Poloniei şi anunţă schimbări spectaculoase în politica poloneză

Începe o nouă eră: Donald Tusk a depus jurământul...

Autor: Petru Mazilu

13.12.2023, 11:55 217

Premierul Donald Tusk şi miniştrii noului Guvern au depus miercuri jurământul în faţa preşedintelui Poloniei. Tusk devine în mod oficial şef al Guvernului şi anunţă schimbări spectaculoase în politica poloneză.

Guvernul lui Donald Tusk a depus jurământul miercuri, finalizând astfel transferul de putere după opt ani de guvernare naţionalistă, potrivit Reuters.

Perioada în care Polonia a fost condusă de partidul Lege şi Justiţie (PiS) a fost marcată de dispute între Varşovia şi Bruxelles, iar numirea fostului preşedinte al Consiliului European în fruntea guvernului a stârnit speranţa unei relaţii mai bune cu Uniunea Europeană.

Într-un discurs rostit marţi în parlament, Tusk a promis că va asigura pentru Polonia miliardele de euro, care au fost îngheţate de UE din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

Cu toate acestea, sarcina lui ar putea fi complicată de judecătorii numiţi în cadrul reformelor PiS despre care criticii au spus că subminează independenţa instanţelor. De asemenea, Tusk s-ar putea lovi de puterea de a da veto unor legi deţinută de preşedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS.

Tusk este aşteptat la Bruxelles pentru un summit UE care va avea loc joi şi vineri. Noul premier va consolida sprijinul pe care Polonia şi UE îl acordă Ucrainei, atât în ceea ce priveşte războiul, cât şi integrarea în uniune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO