Business Internaţional

Încalcă China sancţiunile occidentale? Noul procesor pentru telefoane mobile dezvoltat de Huawei atinge viteze similiare pe 5G cu Apple. Cu toate acestea, tehnologia învechită şi interdicţia la import îşi spun cuvântul

Încalcă China sancţiunile occidentale? Noul procesor...

Autor: Valeriu Dănilă

04.09.2023, 12:22 8913

Huawei şi Semiconductor Manufacturing International Corp., cel mai mare producător de procesoare din China, au dezvoltat în parteneriat un procesor avansat de 7 nanometri care va fi folosit în noul telefon anunţat de Huawei, scrie Bloomberg.

Huawei Mate 60 Pro foloseşte noul Kirin 9000s, fabricat în China de Semiconductor Manufacturing International Corp. Procesorul utilizează cea mai avansată tehnologie de 7 nm a SMIC şi sugerează că guvernul chinez face progrese în încercarea de a construi un ecosistem intern de cipuri.

„Este un moment important pentru China” a declarat vicepreşedintele TechInsights, Dan Hutcheson. „Progresele tehnologice ale SMIC intră pe o traiectorie accelerată, abordând cu succes provocările tehnologiei de 7 nanometri.”

Mate 60 ar putea reseta competiţia pentru supremaţia tehnologică, deoarece sugerează că Huawei este capabil să se apropie de cele mai rapide dispozitive mobile folosind un cip care este proiectat şi produs în China. Testele realizate de Bloomberg News au arătat că Mate 60 Pro este capabil de viteze similiare cu ultimele modele de Iphone în ceea de priveşte tehnologia 5G.

Chiar şi folosind ultimele tehnologii chineze tot este înregistrat un decalaj de performanţă, procesul din Mate 60 Pro fiind la 2 generaţii distanţă faţă de Apple. Actualele modele Iphone sunt construite pe o tehnologie de 4 nanometri, urmând ca săptămâna viitoare Apple să introducă tehnologia de 3 nanometri.

Huawei şi SMIC ar putea fi aproape de un plafon, deoarece nu pot face progrese suplimentare faţă de tehnologia actuală. Pentru a produce procesoarele pe 4 nanometri pentru Apple, TSMC foloseşte un echipament special al companiei ASML din Olanda. Huawei are interdicţie în a importa un asemenea echipament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO