Business Internaţional

Încă un neamţ pleacă de la Banca Centrală Europeană din cauza achiziţiilor de obligaţiuni ale ţărilor cu probleme

Încă un neamţ pleacă de la Banca Centrală Europeană din cauza achiziţiilor de obligaţiuni ale ţărilor cu probleme

Juergen Stark

Autor: Marius Oncu

12.09.2011, 00:05 853

Germania a venit cu un răspuns rapid la demisia neaşteptată a repre­zentantului său în conducerea Băncii Centale Europene şi l-a desemnat pe secretarul de stat din ministerul de finanţe Joerg Asmussen drept înlocuitor al lui Juergen Stark, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Stark, care ocupă şi postul de economist-şef al BCE, a anunţat că demisionează "din motive personale", potrivit unui comunicat al băncii.

El va rămâne în funcţie până la numirea unui înlocuitor, proces care ar urma să se încheie până la 31 decem­brie.

Demisia lui Stark a fost motivată, de fapt, de divergenţele cu restul con­ducerii BCE în privinţa controversa­tului program de achiziţii de obligaţiuni al instituţiei, au afirmat surse apropiate situaţiei.

Demisia lui Stark este încă un in­diciu al tensiunilor pe care criza dato­riilor suverane le creează în sânul Euro­pei şi mai ales al opoziţiei în creştere a oficialilor germani cu privire la banii pe care trebuie să îi plătească pentru a salva alte ţări.

Stark este al doilea bancher german care părăseşte BCE în acest an, după retragerea în februarie a lui Axel Weber, membru în conducerea BCE, din postura de şef al Bundesbank. Plecarea lui Weber, care era văzut drept principalul candidat la preşedinţia BCE după retragerea lui Jean-Claude Trichet, a fost determinată, de ase­me­nea, de opoziţia la programul de achiziţie de obligaţiuni. "Este nemai­pomenit. Stark avea aceleaşi opinii în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni pre­cum Axel Weber şi actualul preşedinte al Bundesbank Jens Weidmann. Este o poziţie a tuturor germanilor. Este un semn al unor probleme majore în interiorul BCE. Germanii au clar o problemă cu direcţia BCE", a declarat Manfred Neumann, profesor emerit de economie la Universitatea din Bonn.

Economistul german este membru al consiliului guvernatorilor şi consi­liului director de la 1 iunie 2006, iar man­datul său urma să se încheie în mai 2014.

BCE a reactivat în august pro­gramul de achiziţii de obligaţiuni, după o pauză de 19 săptămâni, deoa­rece extinderea crizei datoriilor suve­rane la Italia şi Spania a cauzat creşterea puternică a costurilor de împrumut pentru cele două state.

Decizia a fost luată de consiliul guvernatorilor, format din 23 de persoane, în pofida opoziţiei unui grup de patru membri condus de Stark şi Jens Weidmann, preşedintele Bundes­bank.

Cine este Juergen Stark
  • Are 63 de ani şi s-a născut în oraşul Gau-Odernheim.
  • În perioada 1995-1998 a fost ministru adjunct de finanţe.
  • A ajutat la negocierea Pactului pentru stabilitate şi creştere, care conţine regulile după care trebuie să se ghideze statele zonei euro.
  • Între 1998 şi 2006 a fost vicepreşedinte al Bundesbank, banca centrală a Germaniei.
  • Din iunie 2006 se află în conducerea Băncii Centrale Europene.
  • Este un critic al măsurilor recente luate de BCE pentru susţinerea ţărilor cu probleme, spunând că misiunea băncii este de a limita inflaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO