Business Internaţional

În vremuri înnegurate pentru economia Germaniei, economia italiană străluceşte. Pe ce baze creşte Italia şi ce înseamnă acest lucru

În vremuri înnegurate pentru economia Germaniei,...

Autor: Catalina Apostoiu

17.03.2024, 21:38 11317

V-aţi săturat de ştiri depri­man­te legate de recesiune econo­mică şi creştere anemică? Italia vă vine în ajutor. Ţara se conturează ca fiind per­formerul mai puternic din rândul marilor economii europene pe ulti­mii patru ani, scrie Financial Times.

Economia Italiei performează bine, în timp ce perspectivele pentru Germania, cea mai mare economie europeană, s-au întunecat, iar guver­nul cancelarului Olaf Scholz merge din criză în criză.

Economia italiană a crescut în ultimul trimestru al anului trecut, în timp ce cea germană s-a contractat. Această performanţă neobişnuită ar putea continua, banca centrală ita­liană anticipând un avans de 0,6% în acest an, în timp ce Bundesbank estimează o creştere de doar 0,4% pentru Germania.

„Italia nu s-a schimbat în bine sau rău, dar Germania a devenit brusc o ţară riscantă“, arată Francesco Giavazzi, fost consilier economic al fostului premier Mario Draghi.

Performanţa neobişnuit de solidă a economiei italiene este în mare mă­sură pusă pe seama „superbonusu­lui“, generosul program de subvenţii pentru îmbunătăţirea locuinţelor introdus în 2020.

Investiţiile Italiei au crescut cu 30% în T4/2023 comparativ cu T4/2019, cel mai rapid ritm de creştere înregistrat vreoadată de această ţară de la începerea colectării datelor în 2000. În Franţa, investiţiile au crescut cu doar 4%, iar în Marea Britanie cu 7%, în timp ce Germania a consemnat o scădere cu 5% a investiţiilor.

Performanţa economică mai bună a Italiei se „datorează stimu­len­telor fiscale solide din construcţii“, confirmă Nicola Nobile, economist la Oxford Economics.

Analiştii argumentează că nu este vorba că Italia ar duce-o deose­bit de bine, ci că Germania o duce mai rău, notează Politico. Geopo­litica a aruncat în aer pariul german pe energia ieftină rusească şi pe întărirea comerţului cu China.

Franco Bruni, vicepreşedinte al Institutului pentru Studii Politice Internaţionale, remarcă faptul că poziţia Germaniei la vârful lanţului european de producţie de alimente a făcut-o în mod deosebit vulnerabilă la încetinirea constantă a Chinei.

Aproximativ 8% din exporturile germane au mers către China în 2020, însă în noiembrie 2023 acestea au reprezentat doar 5%, fiind în scădere cu 13% în termeni anuali. Spre deosebire, doar 2,6% din exporturile italiene au mers către China în 2022.

În plus, toată Europa de sud a beneficiat în ultimii ani de o reorientare a cheltuielilor către servicii, în special turism.

Politica fiscală reprezintă însă un factor major pentru „momentul de glorie“ al Italiei.

Performanţa economică bună a Italiei se reflectă şi în costurile de finanţare. Recent, un raliu al obligaţiunilor guvernamentale italiene a îngustat diferenţa atent urmărită dintre costurile de finanţare ale ţării şi cele ale Germaniei la cel mai scăzut nivel din mai mult de doi ani, investitorii devenind din ce în cem ai optimişti în legătură cu perspectivele economiei italiene, potrivit Financial Times.

Evoluţia reflectă încrederea în creştere a pieţelor în modul în care premierul Giorgia Meloni gestionează economia într-un moment în care creşterea din Germania stagnează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO