Business Internaţional

In vizor, cadourile directorilor de la Bundesbank

14.04.2004, 00:00 17



Bundesbank, banca centrala germana, scena unui scandal in care este implicat presedintele Ernst Welteke, a anuntat la inceputul saptamanii ca va verifica toate cadourile primite de cei opt membri ai consiliului sau de administratie, pentru a vedea daca acestia au incalcat reglementarile bancii si codul sau de etica, relateaza CNN.



Banca centrala a anuntat ca va stabili "criterii mai concrete si mai transparente" in ceea ce priveste cadourile care pot fi acceptate de echipa sa de conducere. Vicepresedintele bancii, Juergen Stark, a declarat ca operatiunile de verificare a platilor si cadourilor, precum si cele de elaborare a noilor standarde in aceasta privinta, vor fi realizate de un consultant in materie de etica si de departamentul de audit intern al bancii.



Scandalul a inceput de la o factura hoteliera, in valoare de peste 7.600 de euro, pe care Dresdner Bank i-a platit-o lui Welteke si familiei acestuia acum doi ani, insa se pare ca presedintele Bundesbank nu a fost de acord cu vanzarea unei mari parti din rezervele de aur, ceruta de Ministerul de Finante cu scopul de a acoperi o parte din cheltuielile bugetare. Saptamana trecuta, Welteke a intrat in concediu pe o perioada nedeterminata de timp, rezistand presiunilor guvernului si opozitiei, care i-au cerut sa demisioneze. El va fi inlocuit de Stark pe perioada in care va lipsi..



Welteke a declarat ca nu este nimic gresit in faptul ca altii ii platesc cheltuielile atunci cand el participa la evenimente organizate de acestia. Cel mai bine platit functionar public din Germania, cu un salariu de 350.000 de euro, crede ca este victima unei campanii de defaimare.



Fiul lui Welteke a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca guvernul vrea sa-l inlature pe presedintele Bundesbank din cauza conflictului cu ministrul de finante Hans Eichel pe problema rezervelor de aur si din cauza criticilor pe care Welteke le-a adus guvernului. Bundesbank a anuntat ca va vinde in urmatorii cinci ani 600 din cele 3.400 de tone de aur pe care le detine.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO