Business Internaţional

În top FT 1.000 al companiilor europene cu cea mai rapidă creştere, firmele est-europene nu sunt ceva rar. Una din Cehia ocupă chiar primul loc. Însă România are cea mai slabă prezenţă din regiune

În top FT 1.000 al companiilor europene cu cea mai...

Autor: Catalina Apostoiu

25.03.2024, 22:03 158

Un distribuitor ceh de ener­gie care a pariat pe panourile solare chinezeşti ocupă primul loc în clasa­mentul Financial Times-Statista din acest an al companiilor europene cu cel mai rapid ritm de creştere a veni­turilor. Topul în care sunt prezente, spre exemplu, un producător ceh de suplimente alimentare pentru căţei, un producător maghiar de spaţii office din containere modulare şi o firmă poloneză care oferă o alter­na­tivă la ChatGPT, reflectă schimbările survenite în evoluţiile companiilor în condiţiile în care firmele din regiune s-au luptat să gestioneze şi mai apoi să-şi revină de pe urma pandemiei. Businessul românesc este repre­zentat de doar patru firme în top 1.000, toate din sectorul IT şi software, şi de niciuna în top 100.

Revenirea pe creştere după pan­de­mie a fost îngreunată de inflaţia ridicată şi presiunile legate de criza costurilor de trai, exacerbate de o cri­ză a energiei alimentate de războiul din Ucraina. Deşi multe businessuri au întâmpinat dificultăţi sau nu au reuşit să supravieţuiască, altele au dat dovadă de rezistenţă şi au prosperat. Clasamentul FT 1.000, realizat îm­preună cu firma germană de cerce­tare Statista, evidenţiază acele com­panii europene care au crescut cel mai rapid în faţa tuturor acestor provocări.

Iar în clasament firmele est-euro­pene nu sunt rare. De fapt, primul loc în cadrul acestuia este ocupat de o firmă din Cehia, Raylyst Solar, un distribuitor de energie care a pariat pe panourile solare chinezeşti.

Raylyst, listată la bursa din Praga, distribuie panouri solare şi alte echipamente fotovoltaice chine­zeşti în Europa, Germania fiind acum cea mai mare piaţă a sa. Soli­ditatea cererii continentului de ener­gie regenerabilă este cea care a îm­pins compania în vârful clasamen­tului pe acest an după creşterea veniturilor.

În perioada 2019-2022, Raylyst a înregistrat o creştere anuală compusă de 824,4%, raportând venituri de 111 milioane de euro pe 2022. Fonda­torul şi CEO-ul companiei, Jan Kamenicek, a lansat businessul cu şase ani în urmă, la vârsta de 21 de ani, după ce a recunoscut potenţialul Chinei de lider în regenerabile.

În top 100 mai sunt prezente şi alte companii din Cehia: nanosun, un distribuitor de componente solare, ocupă poziţia 36, Woltair, distribui­tor de pompe de căldură şi fotovol­taice se situează pe locul 41, iar Love2Dogs, aflată pe locul 71, comercializează online suplimente alimentare pentru câini.

În top 1000 sunt prezente în total 11 companii din Cehia.

În top 100 sunt prezente şi trei firme din Ungaria. Top 1000 include 12 companii maghiare.

Taxually, o firmă din domeniul serviciilor financiare şi asigurărilor, ocupă poziţia 11, cu o creştere de 318,6%. În aprilie 2023, Taxually a achiziţionat compania americană LumaTax.

Furnizorul maghiar de containere Continest ocupă poziţia a 18a, în timp ce United Shipping Ungaria, cu operaţiuni în sectorul logisticii şi transporturilor, se află pe poziţia a 65a.

Patru firme din Polonia se numără printre primele 100 firme europene cu cel mai alert ritm de creştere în perioada menţionată.

Surfer SEO, cu activităţi în domeniul IT si software, ocupă locul 24, noo.ma, din sectorul ecommerce-ului se situează pe locul 50, Just Joint IT, din domeniul serviciilor de ocupare a forţei de muncă se află pe locul 77, iar apzumi, din domeniul IT şi software, ocupă poziţia 88.

În top 1000 sunt prezente 43 de firme din Polonia.

România nu are nicio companie prezentă în top 100. În top 1000 sunt prezente patru firme româneşti, toate din sectorul IT şi software.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO