Business Internaţional

In spatele profiturilor si al stabilitatii bancilor americane se afla un munte de pierderi

09.06.2009, 00:00 19

Bancile americane s-au reintors pe profit in primul trimestru, dupa un an 2008 si in special un trimestru patru dezastruos. Dar aceste profituri se afla insa doar pe hartie, realitatea fiind cu totul alta, avertizeaza o serie de economisti.

Marile banci din Statele Unite spun ca sunt pe punctul de a-si reveni si se grabesc sa inapoieze banii primiti de la stat pentru a face fata crizei izbucnite in septembrie dupa falimentul Lehman Brothers. Cele mai mari cinci dintre ele au avut profit in primul trimestru, iar preturile actiunilor sunt in crestere, indicele KBW Bank dublandu-si valoarea din 6 martie.
Secretarul trezoreriei americane Timothy Geithner declara la inceputul lunii mai, dupa realizarea testelor de stres menite a determina capacitatea a 19 banci de a face fata deteriorarii conditiilor economice, ca americanii pot fi increzatori in stabilitatea si soliditatea bancilor.
Totusi, aceasta revenire ar putea fi de scurta durata, scrie Bloomberg. Analistii care au examinat profiturile trimestriale si testele guvernamentale spun ca schimbarile efectuate in ceea ce priveste regulile contabile si estimarile optimiste fac institutiile sa para mai solide decat sunt.
Guvernul vrea probabil sa castige timp pentru banci, mentinandu-le "in viata" pana cand acestea vor reusi sa depaseasca problemele cu care se confrunta, spune economistul Joseph Stiglitz din cadrul Columbia University. Pericolul este ca bancile fragile vor fi in continuare reticente in ceea ce priveste creditarea, anuland eforturile presedintelui Barack Obama de a scoate economia din recesiune.
Profitul de 1,6 miliarde de dolari consemnat de Citigroup pe primul trimestru s-ar evapora daca regulile contabile ar fi mai stricte, spune Martin Weiss, din cadrul Weiss Research. "Profiturile marilor banci sunt complet false. Noile reguli contabile, testele de stres, sunt toate parte a unui efort major de a masca realitatea."
Deteriorarea in continuare a situatiei creditelor va forta in cele din urma bancile sa recunoasca pierderile pe care acum le pot ignora gratie regulilor contabile actuale, spune David Sherman, profesor de contabilitate in cadrul Northeastern University din Boston. Modificarile de reguli contabile care conteaza cel mai mult pentru banci, au venit pe 2 aprilie, cand FASB (Financial Accounting Standards Board) a acordat companiilor mai multa libertate in a stabili valoarea corecta a activelor. Legislatorii se plansesera ca standardele mark-to-market inrautatesc criza financiara.
Pe langa aceasta schimbare, FASB a permis de asemenea companiilor sa recunoasca pierderile legate de valoarea unor titluri din bilant fara a raporta operatiunile de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) la castiguri.
In lipsa schimbarilor de standarde contabile, Citigroup ar fi inregistrat probabil o pierdere neta de 2,5 mld. dolari in primul trimestru, estimeaza Weiss.
Wells Fargo a profitat la randul sau de aceste schimbari. Noile standarde i-au permis acesteia sa-si adauge 2,8 miliarde $ la capital prin reevaluarea unor obligatiuni in valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO