Business Internaţional

In Silicon Valley companiile nu se mai uita la maruntis

28.03.2005, 00:00 13

Anuntul facut de Dell, compania americana producatoare de computere, luna trecuta, legat de ritmul mai rapid in care-si rascumpara actiunile si de alocarea a inca 10 miliarde de dolari (7,4 miliarde de euro) pentru astfel de operatiuni de rascumparare, este o noua instanta a tendintei manifestate in ultimul timp in cadrul industriei tehnologiei, arata Financial Times.


Astfel, criticate pentru acumularea unui volum prea mare de lichiditati, companiile din aceasta industrie incep in sfarsit sa imparta mai mult cu investitorii lor, desi nu intr-un ritm suficient de alert.


Mesajul privitor la incetinirea ritmului de crestere este insa unul foarte clar.


"Companiile din domeniul high-tech devin mai mature, fiind momentul ca acestea sa caute modalitati de distributie a unui volum mai mare de cash", a declarat Bill Watkins, director executiv al grupului de hardware Seagate Technologies.


Mesajul sau este sustinut de frecventa din ce in ce mai mare a rascumpararilor de actiuni de catre companiile din sectorul tehnologic. In 2000, lichiditatile obtinute de aceste companii din vanzarile de actiuni catre investitori (excluzand rascumpararile) au echivalat cu 22% din cashflow-ul operational, conform Sanford C. Bernstein, in timp ce in trimestrul al treilea al anului trecut rascumpararile nete reprezentau 22% din cashflow.


Numarul companiilor ce acorda dividende a crescut de asemenea cu 60%, din 2002. Totusi, in ciuda acestei cresteri, companiile din aceasta industrie au continuat sa acumuleze lichiditati.


Anul trecut, disponibilul in numerar crescuse constant pana la 27% din activele totale ale companiilor din domeniul tehnologic, dublul volumului inregistrat la inceputul anilor '90, conform Bernstein.


Stimulentele oferite de pietele de valori ar putea incuraja o ajustare mai rapida a felului de a gandi al companiilor din domeniul tehnologic decat in prezent.


In decursul ultimului an, valoarea actiunilor companiilor din domeniul tehnologic ce platesc dividende a depasit-o cu 10% pe cea a actiunilor companiilor ce nu acorda dividende, conform lui Steve Milunovich, strateg in cadrul Merrill Lynch.


Totusi, se pare ca pentru multe companii mesajul transmis de Wall Street nu este destul de puternic sau clar. Punctele slabe ale pietei de valori incurajeaza inca un numar mare de companii sa pastreze un volum de lichiditati mai mare decat cel de care acestea au nevoie, conform lui Rick Sherlund, analist al domeniului de software in cadrul bancii Goldman Sachs.


Actiunile companiilor americane de software sunt in prezent tranzactionate la o valoare de 22,3 ori mai mare decat valoarea estimata a castigurilor pe anul 2006, a declarat Sherlund. Totusi, excluzand efectele disponibilului in numerar, acest multiplu se reduce la 19,4 ori. Este necesar un set diferit de instrumente pentru evaluarea companiilor din domeniul tehnologic, un set ce analizeaza performantele acestora excluzand componenta de cash, adauga Sherlund.


Pana atunci, atitudinea Silicon Valley fata de cash va continua probabil sa se schimbe in acelasi ritm ca si cel de pana acum, si anume, unul lent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO