Business Internaţional

In Rusia, privatizarea a adus venituri triple fata de estimarile initiale

29.01.2004, 00:00 16



Veniturile din privatizare obtinute de autoritatile ruse anul trecut aproape ca s-au triplat fata de anul anterior, de la 1,77 miliarde de dolari (50,62 miliarde de ruble) in 2002 la aproape 4,8 miliarde de dolari in 2003, potrivit oficialilor Ministerului rus al Proprietatii.



Potrivit agentiei de presa Interfax, guvernul Rusiei a inregistrat venituri nete de 3,18 miliarde de dolari din vanzarea activelor, inclusiv actiuni ale companiilor, aflate in proprietatea statului. Veniturile din vanzarea terenurilor s-au ridicat la un nivel de aproape 4 miliarde de ruble, adica 140 milioane de dolari.



Incasarile din vanzarea activelor statului s-au situat cu 6,8% mai sus de tinta stabilita initial, de 1,44 miliarde de dolari. 336 milioane de dolari reprezinta incasari din chirii, cu 1% peste obiectivul stabilit, iar 435 milioane reprezinta dividende aferente participatiilor statului la diverse companii, care au depasit cu 9% estimarile autoritatilor.



Vanzarea companiilor de stat unitare si a activelor din industria militara au adus guvernului rus peste 20 de milioane de dolari, aproape dublu fata de tinta initiala.



Bugetul federal s-a mai imbogatit cu aproape 570 milioane de dolari din participatia Rusiei intr-o afacere din Vietnam, numita VietSovPetro, si 83 de milioane reprezentand profituri ale companiilor de stat.





S&P a dat o nota buna



Agentia de rating Standard & Poor's a imbunatatit marti ratingul Rusiei, adaugand ca pentru ca Rusia sa obtina titlul de "tara recomandata pentru investitii" sunt necesare mai multe reforme in plan economic si politic.



Ratingul Rusiei a crescut de la BB la BB plus, insa nota S&P este inca mai mica decat cea acordata de Moody's Investors Service, care a acordat in octombrie 2003 nota Baa3, si, implicit, calificativul de "tara recomandata pentru investitii". Decizia Moody's a determinat o majorare semnificativa a valorii obligatiunilor rusesti.



Multe fonduri de investitii nu isi pot plasa banii intr-o tara decat daca aceasta este recomandata de catre doua agentii de rating.



"Imbunatatirea ratingului reflecta continua crestere a lichiditatii externe si scaderea nivelului datoriei publice', a afirmat Helena Hessel, analist la S&P.



Ratingul datoriei in moneda nationala a crescut de la BB plus/B la BBB-/A-3. In ceea ce priveste datoria pe termen scurt in valuta, ratingul a ramas la B, potrivit The Moscow Times.



Hessel a declarat ca Rusia nu este inca recomandata pentru investitii din punct de vedere politic, al aplicarii legilor, al guvernantei corporatiste si al managementului administratiilor de stat.





Beneficii dupa extinderea UE



Potrivit oficialilor europeni, extinderea Uniunii Europene din luna mai a acestui an va avea efecte pozitive asupra economiei Rusiei. In raportul acestora se arata ca reprezentantii UE vor incerca sa rezolve problemele legate de aderarea celor 10 state din aceasta primavara, insa nu se face nici o referire la aspectele legate de democratie si drepturile omului, si nici la razboiul din Cecenia.



"Fara indoiala, extinderea UE va aduce numeroase beneficii Rusiei, care va avea chiar la granita o piata de 450 milioane de persoane", a declarat Justin Harman, ambasadorul irlandez. Oficialii UE sustin ca aderarea la Uniune a fostilor parteneri comerciali ai Rusiei din centrul si estul Europei nu va afecta comertul din regiune.



"Extinderile anterioare au stat la baza unor cresteri economice semnificative in statele vecine", spune Richard Wright, seful delegatiei Comisiei Europene. "Largirea UE nu presupune nici un zid despartitor intre cele doua regiuni", a adaugat el.





TNK-BP isi uneste activele rusesti



Compania petroliera rusa TNK-BP a anuntat ca doreste sa isi modifice structura, transformand cele patru unitati pe care le detine intr-o companie de tip holding, potrivit directorului executiv German Khan. Acesta a declarat marti ca interesele actionarilor minoritari vor fi protejate in timpul restructurarii. "Strategia noastra este de a transforma in viitorul apropiat mai multe companii mai mici intr-un holding", a declarat Khan intr-o conferinta de presa. "Planurile noastre includ majorarea numarului de active. In paralel, ne gandim sa ne orientam si spre pietele de desfacere din Europa de est", a adaugat el. Se va acorda prioritate conductelor de transport, deoarece "ponderea costurilor cu transporturile feroviare a crescut semnificativ in totalul cheltuielilor companiei". Khan nu anticipeaza investitii majore pe segmentul de rafinare, din cauza conditiilor economice, adaugand insa ca in prezent exista cateva proiecte in derulare, precum restructurarea rafinariei Ryazan si realizarea unor analize asupra operatiunilor altor rafinarii, inclusiv cea din Saratov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO