Business Internaţional

In materie de actiuni, senatorii amercani se descurca mai bine decat managerii profesionisti

26.02.2004, 00:00 9



Portofoliile personale de actiuni ale senatorilor Statelor Unite au inregistrat performante superioare pietei cu 12% in medie pe an in decurs de cinci ani pana in anul 1998, conform unui studiu citat de Financial Times.



"Aceste rezultate indica in mod cert faptul ca membrii Senatului se bucura de un avantaj de ordin informational in ceea ce priveste tranzactiile, comparativ cu investitorii obisnuiti," spune autorul studiului, Alan Ziobrowski, profesor la Robinson College of Business din cadrul Georgia State University.



Acesta recunoaste ca este "extrem de surprins" de aceste rezultate, ce s-au bazat pe 6.000 de rapoarte financiare ce urmeaza a fi publicate in cadrul Journal of Financial and Quantitative Analysis.



"Rezultatele sugereaza ca senatorii au stiut cand sa achizitioneze actiuni obisnuite si cand sa le vanda", spune Ziobrowski.



Senatorii ce ocupa pentru prima data aceasta functie au inregistrat cele mai spectaculoase rezultate, actiunile detinute de acestia fiind cu 20% mai bune in medie pe an, un rezultat pe care putini manageri de fonduri profesionisti ar fi capabili sa-l atinga.



"S-ar putea aduce argumentul ca acesti senatori provin din cadrul industriei private si de aceea ar putea avea relatii mai bune," spune profesorul Ziobrowski.



Nu au existat diferente de performante intre democrati si republicani.



Un al studiu elaborat in anul 2000, acoperind 66.465 persoane din Statele Unite in perioada 1991-1996, a indicat faptul ca portofoliile micilor investitorilor privati au inregistrat in medie performante inferioare celor obtinute de piata cu 1,44% pe an, in medie. Directorii de companii obtin de obicei performante mai bune cu 5%.



Studiul efectuat de profesorul Ziobrowski indica faptul ca momentele alese de politicieni pentru a incheia tranzactii sunt neobisnuite. Majoritatea titlurilor achizitionate de senatori fusesera slab tranzactionate inainte de momentul achizitionarii. Dupa ce au fost achizitionate, insa, acestea au inregistrat performante cu 28,6% mai bune in medie comparativ cu cele ale pietei in urmatorul an calendaristic.



Profitul asociat tranzactiilor "sell" ridica de asemenea unele semne de intrebare. Titlurile vandute de senatori au inregistrat performante similare celor ale pietei generale in anul ce a urmat vanzarii.



Comparate din punct de vedere al valorii actiunilor, profiturile totale ale acestor portofolii au inregistrat performante superioare cu 12% pe an in medie. In elaborarea acestui studiu s-a luat in calcul un indice al pietei totale ca termen de comparatie.



Studiul a fost elaborat in decurs de opt ani din cauza lipsei unei baze de date, iar documentele au fost acumulate si examinate manual. catalina.apostoiu@Zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO