Business Internaţional

În lupta disperată împotriva inflaţiei Banca Angliei surprinde pieţele financiare majorând dobânda cu 50 de puncte de bază până la 5%. Economiştii previzionau o creştere cu doar 0,25%

În lupta disperată împotriva inflaţiei Banca Angliei...

Autor: Valeriu Dănilă

22.06.2023, 14:49 1498

Banca centrală a Angliei (BoE) a surprins pieţele financiare cu o majorare de 50 de puncte de bază a ratei dobânzii de politică monetară, ducând dobânda de referinţă la 5%. Este cea de-a treisprezecea majorare consecutivă în lupta împotriva inflaţiei, scrie CNBC.

Comitetul de politică monetară a votat cu 7-2 în favoarea creşterii cu jumătate de punct procentual. Decizia a fost mai agresivă decât aşteptările aşteptările pieţei, care previziona o creştere cu doar 25 de puncte de bază.

Datele de miercuri au arătat că inflaţia anuală a preţurilor de consum din Regatul Unit a fost de 8,7% în mai, neschimbată faţă de luna precedentă, cimentând aşteptările pieţei că banca centrală va opta pentru o nouă majorare.

Cel mai îngrijorător pentru banca centrală, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la energie, alimente, alcool şi tutun, a fost de 7,1% în mai, în creştere de la 6,8% în aprilie şi marcând cea mai mare rată din martie 1992.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO