Business Internaţional

În Irlanda, într-o realitate dureroasă perioada de boom se transformă rapid în amintire

În Irlanda, într-o realitate dureroasă perioada de boom se transformă rapid în amintire

Irlandezii au protestat împotriva guvernului care a luat bani de la UE şi FMI, pentru că măsurile de austeritate cerute de cele două le-au făcut viaţa, şi aşa afectată de recesiune, şi mai grea

Autor: Catalina Apostoiu

12.05.2011, 23:43 748

Brian şi Rosie Condra au crescut în sărăcie. Însă pe măsură ceprosperitatea s-a instalat în Irlanda în primul deceniu alsecolului al XXI-lea, aceştia au reuşit să-şi cumpere o locuinţămodestă, au început să economisească pentru viitorul copiilor lorşi să facă mai mult decât să trăiască de pe o zi pe alta, scrie TheNew York Times.

În ultimii ani, sute de mii de irlandezi asemenea familieiCondra au ajuns să-şi prindă din urmă şi chiar să-şi depăşeascămulţi dintre vecinii europeni. Acum însă după un declin dramaticalimentat de colapsul sectorului bancar, economia ţării a revenitla nivelul anului 2005, scrie The New York Times.

Pentru mulţi irlandezi este ca şi când perioada de boom nici nuar fi existat.

Beneficiind de ani de rate scăzute ale dobânzii care au urmatcreării zonei euro în 1999, Irlanda s-a bucurat de una dintre celemai puternice creşteri economice din Europa, iar nivelulcheltuielilor a crescut odată cu prosperitatea. Economia a avansatîn medie cu 7% în deceniul de până în 2007 înainte de a intra adâncîn recesiune. Pe cap de locuitor, activitatea economică ajustată lainflaţie a scăzut cu aproximativ 18% de la nivelul de vârf, cândPIB-ul brut per capita se situa uşor peste 43.000 de euro. Acum,acesta se situează sub 35.000 de euro.

În condiţiile în care Irlanda încearcă să se redreseze, mulţioameni de rând plătesc un preţ uriaş. Ca parte a eforturilor ţăriide a-şi plăti datoria imensă şi a-şi susţine băncile, salariile dinsectorul public au fost reduse cu 20% în doi ani. Vor urma majorăride taxe şi noi reduceri de cheltuieli. În plus, BCE îşi majoreazăratele dobânzii, sporind costurile creditelor ipotecareexistente.

Chiar şi irlandezii cu venituri bune sunt convinşi că Irlandaare în faţă mai mulţi ani de dificultăţi economice.

Cu rata şomajului la 14,7%, mii de tineri irlandezi caută un locde muncă peste hotare. Cei care au locuri de muncă bune, sigure, înţară, sunt îngrijoraţi în legătură cu viitorul şi îşi restrângcheltuielile. Economiile gospodăriilor au crescut la 11 miliarde deeuro în 2009 de la 3,5 miliarde în 2008, iar venitul net disponibila scăzut.

Există unele semne de redresare. Exporturile unor multinaţionalesunt în creştere în condiţiile în care salariile mai micicontribuie la reducerea costurilor cu forţa de muncă. Au apărut şisemne de redresare a sectorului imobiliar, cumpărătorii participândîn număr mare la licitaţiile recente.

În Irlanda, numărul cazurilor înregistrate de centrele deprevenţie a sinuciderii a crescut cu o treime anul trecut,problemele financiare fiind adesea invocate drept cauzadisperării.

Cea mai puternică temere este că creşterea economică şi alocurilor de muncă nu va fi reluată atât de rapid. În loc de ainvesti în viitor, Irlanda va cheltui cel puţin 46 de miliarde deeuro pentru a-şi susţine financiar băncile, şi este nevoită săplătească o rată substanţială a dobânzii, de aproximativ 5,7%,pentru pachetul de bailout de 85 de miliarde de euro ce i-a fostacordat de către UE şi FMI. În plus, persistă temerile că Irlandaar putea intra în incapacitate de plată a datoriilor.

Electoratul nemulţumit a luat cu asalt guvernul în martie,Irlanda devenind prima membră a clubului euro care-şi penalizeazăliderii pentru modul în care au condus economia. Totuşi,primul-ministru Enda Kenny nu poate decât să urmeze planul deausteritate, în legătură cu care Fondul Monetar Internaţionalrecunoaşte că amână redresarea economiei. Fondul şi-a redusestimarea de creştere pe 2011 la 0,5% de la o rată deja fragilă de0,9% în urma introducerii unui program de reducere cu încă 15miliarde de euro a cheltuielilor pe patru ani.

Familiei Condra i se pare că nu mai târziu de ieri toată lumeadin Irlanda trăia mai bine ca oricând. Salariul lui Brian se ridicala 1.200 de euro pe lună, iar el şi soţia sa au putut începe săeconomisească pentru educaţia copiilor. Situaţia s-a schimbatradical însă când băncile irlandeze au început să aibăprobleme.

Cuplul a încetat acum să mai pună bani deoparte pentru a-şiputea achita ratele creditului ipotecar contractat.

Pe Brian nici perspectiva redresării nu-l linişteşte. "Revenireape creştere este un termen economic pentru momentul în careafacerea cuiva începe să crească, dar cei care lucrează pentru acelcineva nu se vor bucura de o majorare a salariului timp de celpuţin cinci-zece ani", spune Condra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO