Business Internaţional

In Germania, numai persoanele care muncesc primesc ajutor de somaj

15.07.2005, 18:50 205

In ianuarie, dupa ce a cautat o slujba timp de opt luni in nord-vestul Germaniei, Benjamin Dath a ajuns de unde plecase, la oficiul de somaj. Aici i s-a dat ca sarcina sa zugraveasca salile de clasa ale unei scoli in schimbul a numai 1,50 euro pe ora.

Dath este unul dintre cei 30 de barbati si femei din Minden, un oras de 83.000 de locuitori aflat la aproximativ 36 de mile la vest de Hanovra, care sunt obligati, in conformitate cu o noua lege, sa zugraveasca cladirile din oras, sa faca sandwhich-uri, sa pazeasca holurile scolilor si sa intretina parcurile publice pentru a-si primi beneficiile lunare din partea biroului de somaj.

"In acest fel, am o sansa de a castiga ceva bani si de a-mi pastra beneficiile", spune Dath, in varsta de 23 de ani.

In intreaga Germanie, 106.000 de persoane castiga in prezent de la 1 euro pana la 2,5 de euro pe ora indeplinind astfel de sarcini, ca parte a unui program guvernamental menit a-i determina pe someri sa munceasca. Scopul este cel de a reduce numarul somerilor, situat in prezent la 4,9 milioane de persoane, arata The New York Times.

Timp de 20 de ore pe saptamana, Dath zugraveste salile scolii din Minden. El castiga 126 de euro pe luna, pentru a suplimenta cei 320 de euro primiti pe luna sub forma de ajutor de somaj si cei 300 de euro pe care guvernul ii plateste pentru chiria sa. In total, acesta primeste 940 de euro pe luna.

"Inca oferim cele mai generoase ajutoare de somaj din lume. Marea schimbare este ca acum cerem ceva in schimb", arata Wolfgang Clement, ministrul german al economiei si muncii. Clement spera sa plaseze alti 250.000 de germani in slujbe comunitare cu plati destul de reduse, pe perioade de pana la sase luni.

Cei care accepta astfel de slujbe nu sunt considerati someri. Clement a adaugat ca este posibil ca un numar de 600.000 de persoane sa fie plasate in astfel de pozitii, echivalentul numarului de someri sub 25 de ani.

Totusi, desi Dath si-a gasit o ocupatie prin intermediul acestui program, nu toata lumea are succes. Hermann Dunsk, de exemplu, in varsta de 58 de ani, fost inginer. El comercializa pompe hidraulice si pneumatice si alte echipamente operatorilor de statii nucleare pana cand angajatorul sau, Abarle Systems din Wismar, a intrat in faliment, in anul 2002.

De cand si-a pierdut locul de munca in noiembrie 2002, Dunsky a aplicat pentru "sute de slujbe" in Germania si Olanda, fara succes insa. Atunci cand a primit un raspuns, acesta continea un refuz, motivul fiind varsta sa. In Germania, discriminarea din cauza varstei este legala.

Dunsky primeste 660 de euro ca ajutor de somaj, incluzand chiria. Acesta locuieste in Schwerin, un oras aflat la 60 de mile est de Hamburg. La inceputul lunii mai, Dunsky a fost solicitat sa lucreze in cadrul unei scoli comunitare unde trebuia sa supravegheze alti someri ce-i invatau pe copiii de 10 ani cum sa respecte regulile circulatiei cu bicicleta.

Dunsky lucreaza sase ore pe zi si castiga un euro pe ora, 6 euro pe zi, 120 de euro pe luna. A acceptat aceasta slujba pentru ca daca ar fi refuzat, compensatiile sale s-ar fi redus cu 30%.

"Sunt un inginer cu experienta. Aceasta slujba imi rapeste timpul de care am nevoie pentru a cauta un loc de munca real. Dar nu am de ales", se plange el.

Gerd-Erich Neumann, fost director executiv al Asociatiei Somerilor din Mecklenburg-Vorpommern, un grup caritabil, spune ca acest gen de slujbe afecteaza in mod serios multi someri aflati la o varsta mai inaintata.

Nu se stie inca daca coalitia social-democrata, condusa de cancelarul german Gerhard Schroeder, va mai fi la putere anul viitor pentru a continua acest program. La sfarsitul lunii mai, cancelarul a solicitat organizarea de alegeri generale in luna septembrie, cu un an inainte de data prevazuta, dupa ce partidul sau a pierdut puterea pentru prima data in decurs de 39 de ani cu ocazia alegerilor de stat din North Rhine-Westphalia.

In aceasta regiune, 1,03 milioane de persoane nu aveau un loc de munca in iunie, cu 152.000 mai multe persoane decat cu un an in urma, conform unor date guvernamentale. In Minden si orasul invecinat Lubbecke, 12.530 de persoane nu au un loc de munca.

Jorg Kramer, economist-sef in cadrul HypoVereinsbank din Munchen, spune ca acest program de "slujbe ieftine" nu va reusi sa reduca rata somajului in Germania, rata ce va ramane neschimbata in cursul anului 2005, estimeaza Kramer. "Va aduce o oarecare imbunatatire, insa nu se va adresa problemei esentiale". Masurile de ordin politic s-ar putea dovedi insuficiente pentru reducerea somajului. In Minden, reorientarea pe termen lung a fortei de munca neocupate este costisitoare. Companiile locale, ce se confrunta deja cu o economie generala stagnanta, au inceput si ele sa se planga ca forta ieftina de munca reprezentata de cei fara slujba le face sa piarda contracte guvernamentale, si asa putine.

Din cele 23 de milioane de euro pe care guvernul federal intentioneaza sa le aloce in acest an celor 15.724 de persoane fara slujba din Minden si Lubbecke numai 41%, sau 9,4 mil. euro, vor reprezenta salarii. Cea mai mare parte a acestei sume, 13,6 mil. euro, va merge spre administratie si plata celor ce-i supravegheaza si instruiesc pe cei ca Dath.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO