Business Internaţional

În epoca de aur a marilor retaileri, acţionarii Steinhoff, proprietarul Pepco, se declară înfrânţi după ce arhitectul prăbuşirii gigantului pierde lupta în justiţie contra arestării sale

În epoca de aur a marilor retaileri, acţionarii...

Autor: Catalina Apostoiu

06.08.2023, 08:00 53522

Pentru Steinhoff este capăt de drum. Acţionarii au votat recent pentru dizolvarea companiei şi delistarea acesteia de pe bursele din Frankfurt şi Johannesburg, notează dailymaverick.co.

Anunţul vine după ce Markus Jooste, fostul CEO care a scufundat gigantul din industria mobilei, a pier­dut recursul împotriva mandatului pentru arestarea sa în Germania.

Autorităţile din Oldenburg ar pu­tea cere acum extrădarea lui Jooste din Africa de Sud sau ar putea cere susţinerea Interpolului în acest caz.

Procurorii ceruseră un mandat de arestare după ce Jooste nu s-a pre­zentat la procesul său din luna aprilie. Bernd Gross, avocatul german al lui Jooste, a declarat în aprilie că acesta nu poate călători pentru că nu are acces la paşaport, scrie Bloomberg.

Jooste are în faţă anchete şi acu­zaţii mult mai ample în Africa de Sud decât în Germania, a adăugat Gross.

Steinhoff s-a luptat să rămână la suprafaţă timp de cinci ani după ce au­ditorii au refuzat să-i aprobe ra­poartele. În urma delistării, proprie­ta­tea asupra companiei va fi transfe­rată de la acţionari la creditori, în cea mai mare parte fonduri de hedging. Ban­ca centrală sud-africană a înghe­ţat conturi Steinhoff de miliarde.

Markus Jooste, fostul CEO al grupului, a demisionat imediat după debutul scandalului în care a fost cuprins acesta în 2017. Potrivit unor anchete care au dezvăluit una dintre cele mai mari fraude corporate din ul­ti­mii ani, executivii din cadrului gigantului Steinhoff ar fi folosit 6,5 mi­liarde de euro în tranzacţii false pentru a creşte valoarea companiei înainte de colapsul acesteia.

Un fost executiv de top din com­pania sud-africană ar fi condus cam­pania de falsificare a activelor care ar fi rezultat în creşterea substanţială a profiturilor şi valorii activelor gru­pului.

Investigaţiile PwC au durat 14 luni, fiind lansate după descoperirea unei „găuri negre“ contabile care a şters 15 miliarde de dolari din capitalizarea Steinhoff în 2017. Investitorii sud-africani au pierdut miliarde după ce valoarea de piaţă a retailerului a fost măturată în scandal.

La scurt timp după debutul scandalului, Christo Wiese, preşedintele Steinhoff, şi-a redus dramatic participaţia în cadrul grupului.

Wiese şi Jooste au fost întruchiparea a ceea ce sud-africanii numesc Stellenbosch Mafia, un grup de oameni de afaceri avuţi care au deţinut podgorii în vecinătatea Cape Town.

Potrivit lui Jooste, Ikea, fondată de Ingvar Kamprad, a fost modelul său. „Singura noastră problemă este că nu am putut constitui un brand, astfel că ne-am apucat să cumpărăm companiile aflate pe primul loc sau pe locul doi din fiecare ţară“.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO