Business Internaţional

În discurs, americanii râd de Europa, dar în realitate ar vrea să aibă societatea lor

În discurs, americanii râd de Europa, dar în realitate ar vrea să aibă societatea lor

Preşedintele Barack Obama a făcut un pas spre „europenizarea“ SUA prin promulgarea în 2010 a „Patient Protection and Affordable Care Act“, prin care reformează sistemul medical făcând îngrijirea sănătăţii mai accesibilă pentru americani

Autor: Bogdan Cojocaru

12.01.2012, 00:02 1682

Preşedintele american Barack Obama şi admi­nistraţia democrată vor să aducă SUA în direcţia urmată de Europa, însă nu o recunosc, scrie editorialistul Clive Crook pentru Bloomberg. Americanii încă văd în SUA un model pentru restul lumii şi de aceea niciun candidat la preşedinţie nu va fi ales dacă va promite că va face statul mai european.

Lui Mitt Romney, candidat multimilionar pentru învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă, îi place să atragă atenţia asupra diferenţelor dintre sistemul economic american şi averea Europei. El consideră că nu poţi avea în acelaşi timp o societate bazată pe meritocraţie şi una bazată pe drepturi, iar spre cea din urmă variantă va îndrepta Obama SUA dacă va fi reales în noiembrie.

Însă ideea pe care republicanii o iau ca pe un adevăr absolut şi pe care democraţii o susţin tacit, că a europeniza SUA este ceva dezastruos, este ridicolă, spune Crook.

Cel mai mare pas pe care Statele Unite a trebuit să-l ia în direcţia Europei a fost reforma sistemului de sănătate, iar legea promulgată de Obama "Affordable Care Act" este un început. Romney promovează o reformă a sănătăţii similară, bazată pe accesul universal la serviciile de sănătate. SUA ar deveni în acest fel un fel de Franţa.

Învăţăturile pe care Europa le-ar putea da SUA nu se opresc aici, notează Crook. Economiile mari europene reflectă toate o tradiţie social-democrată care pune accent mai mult pe interesul colectiv şi pe drumul arătat de guvern, ceea ce nu ar părea natural unui american. Tradiţia politică americană se axează pe drepturile şi respon­sabilităţile indivizilor, încurajează la maxim iniţiativa privată şi aproape că glorifică riscul.

În ultimii 30 de ani lumea a căutat la Europa învăţătură. După Marea Recesiune a venit rândul Europei să caute îndrumare şi a găsit la SUA cum să stimuleze mai bine economia şi cum să aplice o politică de distrugere creatoare. Spre deosebire de americani, europenii nu s-au simţit stânjeniţi când au îmbrăţişat un alt model.

SUA mai pot învăţa ceva de la Europa în privinţa asigurărilor sociale, cel mai mare eşec al modelului economic american. Ajutoarele acordate celor fără loc de muncă au fost, în mod tradiţional, negeneroase în SUA. În trecut aceasta nu a contat deoarece piaţa economică flexibilă asigura locuri de muncă suficiente. Acum, din cauza revenirii economice anemice, numărul şomerilor creşte. În America, ţara oportunităţilor, probabilitatea ca o persoană care se naşte săracă să rămână săracă este mai mare decât în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO