Business Internaţional

În cursa pentru energie verde, Europa priveşte tot mai mult către Africa de Nord

În cursa pentru energie verde, Europa priveşte tot mai...

Autor: Catalina Apostoiu

24.10.2023, 22:45 224

Marocul exportă deja energie solară către Europa prin intermediul a două conexiuni existente cu Spania  Egiptul analizează în prezent trei propuneri pentru cabluri prin care să se conecteze la Grecia.

Algeria ar putea deveni un furnizor cheie de hidrogen verde pentru Germania, cea mai mare eco­nomie europeană, scrie Bloomberg.

Ţara nord-africană ţinteşte să-şi upgradeze în cele din urmă conexiunile de conducte pentru a ajunge la o parte mai mare din continent. Ţinta este de a acoperi până la 10% din cererea europeană de hidrogen verde, relevă o declaraţie a ministerului economiei din Berlin.

Italia şi Spania au încheiat la rândul lor acorduri de creştere a importurilor din această ţară. Germania, care şi-a oprit ultimele centrale nucleare în acest an, depinde de cărbune şi gaze pentru a-şi alimenta industria mare consumatoare de energie. Hidrogenul este perceput ca fiind vital pentru înverzirea sectorului.

Nu numai Germania este în căutare de soluţii de energie verde. Operatorul sistemului spaniol Enagas este pregătit să preia potenţiale volume din Africa de Nord în anii 2030, declara recent CEO-ul acestuia Arturo Gonzalo Aizpiri.

Şi Marocul ar putea deveni un furnizor major de hidrogen verde pentru Europa. Un studiu recent citat de moroccoworldnews.com arată că investiţiile substanţiale ale ţării şi planurile sale strategice ar putea face ca această ţară nord-africană să ajungă să acopere 5% din cererea de energie verde a continentului.

Emilio Nieto, director la Centrul Naţional de Hidrogen, a subliniat avantajul strategic deţinut de Spania şi Italia ca potenţiale puncte de intrare pentru producţia de hidrogen verde a Marocului pe piaţa europeană.

Compania spaniolă Cepsa şi-a anunţat recent planuri privind construcţia unei hidroconducte pentru a facilita importurile de hidrogen verde din Maroc.

Şi Egiptul vrea să-şi accelereze planurile de a exporta hidrogen către Europa.

Până în 2050, Africa de Nord ar putea deveni un exportator major de hidrogen verde, având Europa drept piaţă principală, relevă un raport al Deloitte citat de AFP.

Europa vrea să profite şi de energia regenerabilă abundentă a Africii de Nord. În acest sens, pe fondul eforturilor de a scăpa de dependenţa de energia rusească, europenii au pornit într-o cursă de instalare de parcuri solare gigantice şi de cabluri submarine.

Marocul exportă deja energie solară către Europa prin intermediul a două conexiuni existente cu Spania. Egiptul analizează în prezent trei propuneri pentru cabluri prin care să se conecteze la Grecia.

Un alt cablu submarin care ar lega noile parcuri solare din deşertul din sudul Tunisiei la sistemul energetic al Italiei are finanţare promisă din partea UE şi Băncii Mondiale.

În acest context, Africa de Nord este văzută drept cel mai important viitor partener comercial al Europei în domeniul energiei regenerabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO