Business Internaţional

In ciuda pierderilor de 5 mld. $, investitorii pariaza pe revenirea Citigroup

21.04.2008, 18:41 10

Banca a inregistrat pierderi de 5,11 miliarde de dolari (3,2 mld. euro) in primul trimestru, mai mici decat cele in valoare de 9,8 mld. dolari (6,1 mld. euro) raportate in ultimele trei luni ale anului trecut, scrie BBC News.
Rezultatele au inclus operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 12 miliarde de dolari legate de credite ipotecare subprime si alte active riscante.
Citigroup are aproximativ 369.000 de angajati pe plan global. Noile disponibilizari se vor adauga celor 4.200 anuntate in luna ianuarie.
"Rezultatele noastre financiare reflecta conditiile in continuare dificile de pe piete", a declarat directorul executiv al bancii, Vikram Pandit.
Numai banca elvetiana UBS a raportat operatiuni de writedown si pierderi mai mari decat Citigroup in urma prabusirii pietei americane a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
Pierderea anuntata de Citigroup a depasit usor estimarile mai multor analisti, insa pietele europene si americane de actiuni au avansat, linistite de faptul ca nu au existat surprize mai mari. "Stiam ca se vor realiza operatiuni de writedown, iar anuntul Citigroup nu este foarte negativ", a declarat Andrea Williams, din cadrul Royal London Asset Management.
Actiunile Citigroup au avansat cu 4,5% pe bursa newyorkeza, atingand pretul de 25,11 dolari, dar sunt inca la aproximativ jumatate din valoarea la care erau tranzactionate anul trecut.
La inceputul saptamanii trecute, rivala Merrill Lynch a raportat pierderi de 1,96 mld. dolari in primul trimestru al acestui an, anuntandu-si in acelasi timp intentia de a elimina 4.500 de locuri de munca pe plan global. Rezultatele Merrill au inclus operatiuni de writedown avand legatura cu credite subprime in valoare de aproximativ 4,5 miliarde de dolari.
Veniturile Citigroup au inregistrat o scadere de 48% pana la 13,2 miliarde de dolari pe fondul operatiunilor de writedown. Din operatiunile respective, 6 miliarde de dolari au avut legatura cu piata subprime.
Citigroup a asistat in acelasi timp la o crestere a costurilor cu creditele de consum, consumatorii neputand tine pasul cu platile in crestere.
Actionarii Citigroup, multumiti de faptul ca pierderile de 5,1 miliarde de dolari consemnate de banca pe primul trimestru s-au situat sub asteptarile unor analisti, se confrunta cu temeri in crestere ca banca ar putea fi nevoita sa vanda active, sa-si reduca dividendul si sa atraga investitii externe pentru a-si consolida capitalul, scrie Bloomberg.
Indicatorul care masoara capacitatea bancii de a face fata pierderilor a scazut pana la 7,7% la sfarsitul lunii martie, au anuntat oficialii bancii. Citigroup arata ca are nevoie de 7,5% pentru a oferi o marja de siguranta si a-si mentine rating-urile de credit. Capitalul in valoare de 30 de miliarde de dolari atras de Citigroup de la sfarsitul anului trecut a avut de suferit in urma operatiunilor de writedown realizate de banca, aceasta devenind vulnerabila in fata unor noi costuri si provizioane impotriva pierderilor din credite.
"Va trebui sa constituie provizioane uriase in urmatoarele 18 luni pana la doi ani", arata David Hendler, analist in cadrul CreditSights.
Deteriorarea conditiilor economice din Statele Unite si cresterea numarului de cazuri de imposibilitate de rambursare a creditelor in randul populatiei au determinat o schimbare de ton in ceea ce priveste declaratiile CEO-ului Citigroup Vikram Pandit si directorului financiar al bancii, Gary Crittenden.
Astfel, cei doi au incetat sa mai dea asigurari ca banca nu va fi nevoita sa atraga capital suplimentar.
"Ne confruntam cu un mediu de afaceri dificil si nu exista solutii usoare", declara recent Crittenden.
Citigroup a atras capital in decembrie si ianuarie prin vanzarea de pachete de actiuni catre fonduri de investitii controlate de guverne din Orientul Mijlociu.
Pierderile inregistrate de banca in ultimele doua trimestre i-au afectat capitalul intr-o masura atat de mare, incat aceasta ar putea fi nevoita sa caute investitori externi sau sa-si reduca dividendul, a declarat Hendler.
Citigroup si-a redus cu 41% dividendul in ianuarie, prima reducere de la inceputul anilor '90.
Standard & Poor's a plasat sub observatie ratingul Citigroup pentru o posibila reducere, in timp ce Fitch Ratings a redus ratingul companiei de la AA- la AA, cu perspectiva negativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO