Business Internaţional

In Cehia creste numarul politelor de asigurare importiva terorismului

29.03.2004, 00:00 25



In timp ce managerii de risc in domeniul corporatist isi revizuiesc politele de asigurare si procedurile de reactie fata de dezastre ca urmare a evenimentelor din Madrid din data de 11 martie, Ludek Mencik, director in cadrul AIG Czech Republic Pojistovna, singura companie de asigurari ce ofera in Cehia polite de asigurare in cazul producerii unor acte de terorism, este convins ca imobiliul unde compania isi are birourile este o posibila tinta.



Desi acest tip de asigurare nu reprezinta ceva nou in Statele Unite sau Europa occidentala, aceasta ramane o noutate in Republica Ceha. Din moment ce majoritatea politelor de asigurare a proprietatii nu acopera actele de terorism, numarul managerilor de risc in domeniul corporatist ce iau in considerare oferirea unor astfel de asigurari companiilor multinationale si companiilor locale mai mici a crescut constant in ultimii trei, patru ani, arata Mencik, citat de The Prague Post.



"Inainte de evenimentele din 11 septembrie, numai cateva companii erau asigurate impotriva actelor teroriste," declara Mencik. Acum, insa, cererea este in crestere.



"Am asistat la o crestere anuala de 100% a volumului de asigurari", arata acesta.



Centrele de afaceri din Praga si Brno aloca sume de ordinul zecilor de mii de dolari incheierii de asigurari impotriva actelor de terorism si actelor de sabotaj, arata Mencik. Aeroportul Ruzyne din Praga este si el detinatorul unei astfel de asigurari.



Desi companiile multinationale isi protejeaza in mod traditional filialele din intreaga lume prin intermediul unor programe internationale de asigurari, Mencik spune ca numarul companiilor cu capital ceh ce incearca sa-si protejeze activele se apropie de cel al companiilor cu capital strain ce recurg la astfel de masuri.



Oficialii industriei asigurarilor sunt de acord. "Astazi, aproape toate companiile ce vin la noi doresc informatii despre acoperirea riscurilor legate producerea actelor de terorism si a actelor de sabotaj," declara Radek Lajbl, senior account manager in cadrul Renomia, o companie internationala de brokeraj in domeniul asigurarilor. Acesta arata de asemenea ca din ce in ce mai multe companii sunt interesate de analize privind riscurile.



Totusi, nu toate companiile sunt la fel de preocupate de acest aspect, iar asigurarile impotriva actelor de terorism raman o piata de nisa.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO