Business Internaţional

In cazul Enron, sperante de 5 mld. dolari

13.02.2003, 00:00 66

Creditorii Enron ar putea recupera 5 miliarde de dolari sub forma de active care au fost transferate, probabil in mod ilegal, din registrele companiei, conform unui raport obtinut de Bloomberg News.
Grupurile bancare Citigroup Inc., J.P. Morgan Chase & Co si alti creditori ai Enron ar putea beneficia de o parte din aceasta suma in cazul in care nu vor fi chemati in instanta "indivizi, institutii si experti" sub acuzatia de a fi ajutat compania sa efectueze transferurile respective catre o serie de parteneriate secrete si alte entitati, se spune in raport.
Active din sectorul gazelor, petrolului si centralelor energetice in valoare de 2,1 miliarde de dolari ar putea fi returnate companiei Enron de unii dintre parteneri pentru onorarea unei parti din datoriile companiei catre creditorii sai, datorii in valoare de 50 miliarde de dolari, conform lui Neal Batson, anchetatorul angajat de Departamentul de Justitie pentru investigarea activitatilor companiei. Alte active, in valoare de 2,9 miliarde de dolari, ar putea fi de asemenea inapoiate pentru ca au fost transferate in perioada ce a precedat intrarea companiei in faliment.
Enron, care a recunoscut ca s-a folosit de aceste parteneriate pentru a ascunde investitorilor datoriile pe care le avea, a recuperat deja peste 2 miliarde de dolari de cand s-a declarat falimentara, a declarat Karen Danne, o purtatoare de cuvant a companiei.
Actionarii companiei Enron au acuzat Citigroup si JP Morgan, prima si a doua mare banca din Statele Unite, de a fi ajutat Enron sa-si ascunda datoriile in cadrul parteneriatelor, deghizand imprumuturile sub forma unor tranzactii cu energie.
Prin utilizarea acestor parteneriate si a sase tehnici contabile ilegale, Enron a declarat o datorie de 10,2 miliarde de dolari in decembrie 2000, fata de valoarea reala a acesteia, de 22,1 miliarde de dolari.
Raportul se concentreaza asupra opiniilor legale ce au sustinut compania Enron in a crea parteneriatele neoficiale prin care s-au efectuat transferurile.
Transferurile erau de fapt imprumuturi, si nu vanzari, avand in vedere acordul Enron de a rascumpara activele de la parteneriate in eventualitatea scaderii valorii acestora sub nivelul admis, conform investitorilor.
"Daca nu a avut loc o vanzare, Enron continua sa detina control asupra activelor," declara Jonathan C. Lipson din cadrul University of Baltimore School of Law, expert in falimente.
Firmele care au emis opiniile respective, printre care Vinson & Elkins, ar putea fi obligate sa plateasca daune daca se va dovedi ca stiau ca imprumuturile sunt frauduloase, spune Lipson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO