Business Internaţional

În bancnote de un dolar, datoria SUA ar ajunge până la Lună şi înapoi de două ori. Ce înseamnă o datorie de 14.300 miliarde în cifre

În bancnote de un dolar, datoria SUA ar ajunge până la Lună şi înapoi de două ori. Ce înseamnă o datorie de 14.300 miliarde în cifre

Autor: Adrian Voicu

22.05.2011, 16:39 1153

Ajunsă peste limita de 14.300 miliarde de dolari, în bancnote de1.000 de dolari datoria SUA ar fi înaltă de 1.450 de kilometri, iarîn bancnote de un dolari, teancul ar putea face drumul Lună şiretur de două ori, conform Reuters.

Datoria SUA a atins limita legală de împrumut luni,Departamentul Trezoreriei declarând că Congresul american ar trebuisă ridice această limită până la 2 august pentru a evita intrareaîn default a ţării.

Stan Collender, expert bugetar la Qorvis Communications, adeclarat că cea mai mare sumă cu care americanii au intrat încontact - în bani reali sau de jucărie - este 15.140 dolari, atâţiacâţi există în jocul de Monopoly original.

SUA împrumută o sumă de 185 de ori mai mare în fiecare minutcare trece.

Conform secretarului Trezoreriei americane Timothy Geithner, SUAîmprumută aproximativ 125 miliarde dolari pe lună.

Cu o asemenea sumă, SUA ar putea cumpăra fiecăruia dintre ceieste 300 milioane de cetăţeni ai săi câte un iPad.

Într-o singură oră, SUA împrumută aproape 168 milioane dedolari, mai mult decât suma plătită de această ţară (convertită îndolarii de astăzi) pentru achiziţia Alaskăi, în 1867.

În două orei, SUA împrumută mai mult decât a plătit Franţeipentru achiziţia statelor Arkansas, Missouri, Iowa şi a altorteritorii în 1803.

Guvernul american împrumută peste 40.000 de dolari pe secundă,mai mult decât costurile necesare pentru urmarea cursurilor într-unan a multor universităţi americane.

Întreaga avere a lui Bill Gates, aproximativ 56 miliarde dedolari, ar putea acoperi deficitul SUA pentru doar 15 zile", adeclarat Jason Peuquet, analist de politică monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO