Business Internaţional

În Algeria, traficul de valută prosperă. Câţi bani se vând la negru în Africa

În Algeria, traficul de valută prosperă. Câţi bani...

Autor: Ştefan Stan

12.10.2013, 10:54 1403

Peste tot pe străzi, de la parlament până la sediul poliţiei, în capitala Algeriei se desfăşoară cel mai mare schimb ilegal de valută, scrie Bloomberg.

În Algeris se află zeci de traficanţi de valută care se plimbă şi aşteaptă o ofertă de cumpărare. Săptămâna trecută, rata de schimb era de 150 de dinari pe euro, cu aproape 40% mai mare decât preţul oficial.

Creşterea cererii pe piaţa neagră pentru valută este o îngrijorare majoră în Algeria. Revoltele din Tunisia, Egipt şi Libia au amintit de războiul civil din Algeria din anii 90’. Guvernul preşedintelui Abdelaziz Bouteflika a crescut cheltuielile pe subvenţii şi plăţi civile pentru a înlătura neliniştile, însă a propulsat inflaţia la valoarea maximă din ultimii 15 ani, la 9% în 2012.

Pentru a-şi proteja economiile, algerienii s-au îndreptat către piaţa imobiliarelor şi piaţa valutară.

Spre exemplu, Malek, un Algerian, a spus că a cumpărat euro de pe piaţa neagră anul trecut, apoi a plecat cu feribotul până în Spania, unde a cumpărat un apartament cu trei camere în Alicante, pentru 50.000 de euro, unde majoritatea vecinilor săi erau de asemenea algerieni. Dacă Malek ar fi urmat canalele oficiale, nu ar fi putut să circule cu mai mult de 140 de dolari, şi nu ar fi putut să scoată din ţară mai mult de 7.200 de euro pe an.

Problema pieţei negre de valută este una foarte serioasă în Africa. Peste 50 de miliarde de dolari pleacă de pe continent în mod ilegal în fiecare an, conform Comisiei Economice pentru Africa a ONU.

Cel mai probabil, autorităţile nu vor lua nici o măsură împotriva situaţiei din Algeria, conform declaraţiilor lui Riccardo Fabiani, un analist la Eurasia Group.

“Este o abordare tipic algeriană. Toată lumea cunoaşte problema, dar sunt atât de multe piedici şi grupuri de interese încât nu se poate face nimic”, a adăugat Fabiani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO