Business Internaţional

În afară de Barclays, UBS şi RBS s-au implicat puternic în manipularea Libor

În afară de Barclays, UBS şi RBS s-au implicat puternic în manipularea Libor

Foto Warren Allott

Autor: Ioana Nita

30.07.2012, 00:03 297

Pe lângă traderii de la Barclays, angajaţi ai altor două mari bănci europene, UBS din Elveţia şi Royal Bank of Scotland (RBS), din Marea Britanie, au fost puternic implicaţi în ma­nipu­larea dobânzilor Libor, potrivit unor documente juridice şi unor surse apropiate investigaţiilor, scrie CNBC.

Unii dintre aceşti traderi, inclusiv cel care lucra la subsidiara Barclays din New York, mai au încă funcţii de conducere la birourile de trading de pe Wall Street, scrie CNBC.

Până în prezent, atenţia a fost îndreptată asupra traderilor de la Barclays, instituţie care luna trecută a acceptat o amendă record de 453 milioane dolari de la autorităţile americane şi britanice după ce şi-a recunoscut rolul pe care

l-a avut în manipularea ratelor de dobândă. Însă anchetele au scos la iveală că traderi de la cel puţin alte două bănci, printre care RBS şi UBS, au jucat un rol esenţial în fraudarea dobânzilor Libor.

Cele trei bănci au angajat mai mult de 12 traderi care au influenţat ratele de dobândă în dolari, euro sau yeni. Unii traderi care sunt anchetaţi în scandalul Libor au lucrat pentru mai multe bănci ţinute sub observaţie, mărind posibilitatea ca practica manipulării dobânzilor să se înrădăcineze pe măsură ce traderii îşi schimbau locul de muncă.

Scandalul, care a început să iasă la lumină în 2008, a devenit o bombă cu ceas pentru autorităţile de reglementare şi o problemă pentru politicienii de pe ambele maluri ale Atlanticului. Anchetatorii au în vedere manipularea ratelor de dobândă între anii 2005 şi 2009 utilizate pentru determinarea costurilor unor împrumuturi de mii de miliarde de dolari, de la creditele pentru locuinţă la cardurile de credit. Unul dintre angajaţii Barclays anchetat este Jay V. Merchant, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Merchant, care a supravegheat biroul de trading al swap-urilor pe dolarul american al subsidiarei Barclays din New York, a lucrat pentru bancă din martie 2006 până în octombrie 2009, potrivit înregistrărilor angajaţilor realizate de Autoritatea de Reglementare din Industria Financiară (ARIF) din SUA. În prezent Merchant ocupă o poziţie similară la o subsidiară a băncii UBS din Stamford, statul american Connecticut, conform ARIF. Sursele au menţionat că autorităţile vor să afle dacă angajaţii din biroul lui Merchant au încercat să influenţeze Liborul comunicând cu alţi traderi din Londra pentru a obţine randamente mai mari la anumite swap-uri pe care le tranzacţiona biroul. Însă rolul lui Merchant în această anchetă nu este clar determinat.

Un purtător de cuvânt al UBS a afirmat că banca "nu are niciun motiv să creadă că Merchant are un comportament inadecvat la UBS" şi a refuzat să comenteze referitor la investigaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO