Business Internaţional

Impactul războiului din Ucraina asupra femeilor: cresc cazurile de violenţă domestică

Impactul războiului din Ucraina asupra femeilor: cresc...

Autor: Andreea Tobias

17.12.2023, 19:23 38

Războiul din Ucraina a dus la creşterea numărului de cazuri de violenţă domestică, deoarece soldaţii care se întorc traumatizaţi de pe front sunt mai predispuşi să îşi abuzeze partenerele.

Jessie Williams a realizat reportaje din Liov, pentru Time şi Fuller Project, despre impactul războiului asupra femeilor şi fetelor.

De la prima ei călătorie la Liov, în vestul Ucrainei, au existat unele schimbări pozitive, cum ar fi o mai mare atenţie acordată sprijinului psihologic pentru soldaţi. Însă mai sunt multe de făcut pentru a aborda atitudinile faţă de violenţa domestică comisă de militari.

Vilena Kit, un psiholog care tratează soldaţi traumatizaţi, a declarat că s-a făcut un efort mare pentru a introduce programe de reabilitare, inclusiv tratament psihologic. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a pledat pentru o mai mare conştientizare în ceea ce priveşte sănătatea mintală. Ea a iniţiat lansarea unui program guvernamental de sprijinire a sănătăţii mintale care are ca scop furnizarea de servicii accesibile şi de înaltă calitate celor care au nevoie, inclusiv veteranilor care se întorc de pe front.

Marta Vasylkevych, şefa unităţii de prevenire a violenţei domestice din cadrul poliţiei din Liov, a declarat că, deşi cazurile de violenţă domestică comise de militari sunt frecvente, "acestea nu sunt de natură sistemică".

Alţii nu au fost de acord. Halyna Fedkovych, avocat şi co-fondator al Centrului pentru Perspectivele Femeilor din Liov, a indicat datele din registrul deciziilor judecătoreşti care arată că în primele opt luni ale anului 2023 cazurile de violenţă domestică comise de un soldat sau de personal militar s-au dublat în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2022.

În primele 10 luni ale acestui an, în regiunea Liov au existat 11.223 de rapoarte de violenţă domestică, dar au fost deschise doar 294 de proceduri penale, notează The Guardian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO