Business Internaţional

„Impactul perioadei de carantină este mult mai sever decât ne-am aşteptat”: Modul în care ţările europene au gestionat criza sanitară provocată de coronavirus nu este suficient pentru a salva economia

„Impactul perioadei de carantină este mult mai sever...

Autor: Eduard Ivanovici

12.07.2020, 00:42 384

Europa pare să fi trecut peste cea mai rea perioadă a pandemiei de coronavirus, însă daunele vor continua să persiste. Comisia Europeană estimează că economia zonei euro se va contracta cu 8,7% anul acesta, cu 1% mai puţin decât cifrele preconizate în urmă cu două luni, scrie Fortune.

În urmă cu o lună, economiile Europei au început să iasă de sub măsurile impuse de starea de carantină, însă câteva restricţii continuă să rămână în picioare, de la aeroporturi la restaurante şi clădiri de birouri. Iniţiativele autorităţilor au reuşit să menţină criza sanitară pe linia de plutire, însă au declanşat o criză economică pe care blocul socio-economic european nu a mai simţit-o de ani buni.

Comisia crede că economia îşi va reveni substanţial în 2021, însă nu va fi împărţită egal de-a lungul continentului. Franţa, Italia şi Spania vor înregistra pierderi ale produsului intern brut (PIB) de peste 10% anul acesta. Între timp, Germania va raporta un declin de aproximativ 6,3%. De altfel, PIB-ul zonei euro se va contracta pentru prima dată din 2013 încoace.

„Impactul economic al carantinei este mult mai sever decât ne-am aşteptat. Continuăm să înotăm în ape adânci şi ne confruntăm cu o serie de riscuri”, a declarat Valdis Dombrovskis – vicepreşedintele executiv pentru Afaceri Economice.

Pe moment, nu este clar dacă pachetul de salvare în valoare de 750 de miliarde de euro va fi aprobat de liderii Uniunii Europene în cadrul summit-ului din 17-18 iulie.

În cel mai bun caz, continentul nu se va confrunta cu un al doilea val de infecţii cu coronavirus, însă Comisia se aşteaptă la „cicatrici pe termen lung” în interiorul pieţei forţei de muncă, iar probleme de lichiditate se pot transforma în probleme de solvabilitate pentru mult companii europene.

În plus, ţările pot aştepta ca tranzacţiile globale să devină tot mai protecţioniste în timp ce acordul post-Brexit poate foarte bine să fie un eşec având în vedere situaţia actuală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO