Business Internaţional

„Îi dispreţuiesc pe cei de la Goldman. Banca este o instituţie total egoistă, iar eu fac tot ce pot ca să conving oamenii să nu mai facă afaceri cu ei“

„Îi dispreţuiesc pe cei de la Goldman. Banca este o instituţie total egoistă, iar eu fac tot ce pot ca să conving oamenii să nu mai facă afaceri cu ei“

Autor: Bogdan Cojocaru

19.03.2012, 00:06 1623

Scena businessului a fost martoră săptămâna trecută unui spectacol neobişnuit, în care un bancher a rupt tăcerea criticând, într-o scrisoare de demisie publicată de The New York Times, cultura egoistă de afaceri a uneia dintre cele mai mari bănci ale lumii, Goldman Sachs. Spectacolul a reverberat în media din întreaga lume, iar comentariile, pozitive sau negative, nu au întârziat să apară. Unul dintre cei mai îndârjiţi apărători ai eroului negativ este primarul New Yorkului Michael Bloom­berg.

Greg Smith, un vânzător de produse derivate aflat la mijlocul ierarhiei din Goldman Sachs, a demisionat după 12 ani de activitate în cadrul băncii şi milioane de dolari primite ca răsplată, scriind că "identitatea şi cultura" băncii au devenit "mai toxice şi mai distructive" ca oricând, iar directorii Goldman văd în clienţii lor simpli "papiţoi", de la care trebuie să obţină cât mai mult.

"Mi se face rău când văd cum oameni fără suflet discută despre cum să ia şi pielea de pe clienţi. În ultimele 12 luni am văzut cel puţin cinci directori executivi referindu-se la propriii clienţi cu termenul de «papiţoi», uneori în email-urile interne", spune Smith.

Deşi Goldman are o reputaţie destul de pătată, criticile sunt neobişnuite prin faptul că provin din chiar interiorul grupului şi trezesc speculaţii legate de viitorul directo­rului general executiv Lloyd Blankfein şi aduc din nou în centrul atenţiei modul în care banca se adaptează mediului de după criză sub conducerea acestuia. Surse apropiate lui Blankfein au asigurat însă că directorul nu are de gând să-şi cedeze poziţia, scrie Financial Times (FT).

Prestigioasa publicaţie britanică povesteşte despre o afacere în care Goldman Sachs a fost angajată împreună cu alte bănci mari de Unicredit pentru gestionarea unei emisiuni de drepturi prin care spera să strângă 7,5 miliarde euro. Directorii Goldman, frustraţi că n-au fost numiţi coordonatori principali, au orchestrat o "rebeliune" înpreună cu JP Morgan Chase şi Morgan Stanley pentru a forţa mâna băncii italiene. Rezultatul a fost că bancherii Goldman au fost respinşi, în pofida protestelor vocale, iar afacerea a fost finalizată cu sprijinul băncilor franceze BNP Paribas şi Societe Generale. "Au crezut că au adus Unicredit în genunchi în faţa lor. Au crezut că fără ei afacerea ar fi fost imposibilă", a spus o persoană apropiată tranzacţiei.

Cei care huiduie

Povestea completează oarecum imaginea creionată de Greg Smith, notează FT. Fostul angajat al Goldman se arată mirat de cât de puţini directori de top ai băncii cunosc regulile de bază ale afacerilor.

"În cazul în care clienţii nu au încredere în tine, într-un final nu vor mai face afaceri cu tine", scrie el.

Unii clienţi nu resping punctul de vedere al lui Smith.

"Îi dispreţuiesc pe cei de la Goldman. Banca este o instituţie total egoistă, iar eu fac tot ce pot ca să conving oamenii să nu mai facă afaceri cu ei. Când ei se implică într-o afacere, este semnul clar că noi trebuie să ne retragem", a afirmat şeful unui fond britanic de investiţii.

Lovitura care a zdruncinat cel mai tare imaginea Goldman au fost acuzaţiile de acum doi ani că banca şi-a indus în eroare clienţii pentru a le vinde produse financiare derivate bazate pe ipoteci. "Afacerea s-a sfârşit cu o amendă de 550 milioane dolari şi interogatorii dure în care Blankfein şi alţi executivi au fost chestionaţi de senatorii americani în legătură cu produsele vândute.

Cei care aplaudă

Goldman a prosperat mult timp pe baza reputaţiei solide că-i angajează pe cei mai buni şi că este cea mai bună la ceea ce face. Christopher Flowers, fost director de top al Goldman timp de 19 ani, acum şef al firmei de investiţii JC Flowers, spune că nu recunoaşte tabloul desenat de Smith. "Am plecat de la Goldman în 1998 şi văd şi azi Goldman ca fiind o instituţie capabilă şi eficientă pentru clienţii ei şi cu o cultură nu cu mult diferită." Michael Bloomberg, primarul New Yorkului, este poate cel mai vocal apărător al băncii şi al directorului Blankfein. "El încearcă să conducă firma într-un moment în care nici măcar Dumnezeu n-ar reuşi s-o conducă fără a fi criticat", a spus Bloomberg.

Blankfein a devenit celebru în urma unui comentariu, pe care l-a regretat mai apoi, în care spunea că Goldman Sachs "face munca lui Dumnezeu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO