Business Internaţional

Hugo Chavez: Daca SUA vor ataca Iranul sau Venezuela, pretul petrolului va ajunge la 200 de dolari

Hugo Chavez: Daca SUA vor ataca Iranul sau Venezuela, pretul petrolului va ajunge la 200 de dolari

Hugo Chavez, presedintele Venezuelei: Daca Statele Unite ar fi atat de nebune sa atace Iranul sau sa agreseze Venezuela din nou, pretul barilului de petrol ar putea sa atinga valori de 150 de dolari sau chiar 200 de dolari.

19.11.2007, 16:21 24

"Daca Statele Unite ar fi atat de nebune sa atace Iranul sau sa agreseze Venezuela din nou, pretul barilului de petrol ar putea sa atinga valori de 150 de dolari sau chiar 200 de dolari", a declarat presedintele Venezuelei in debutul summitului OPEC. In ultima vreme, pretul titeiului a crescut spectaculos, in apropierea pragului de 100 de dolari/baril, din cauza ca pe pietele mondiale exista temeri ca OPEC nu va majora productia, scrie BBC News.
"Fundamentul tuturor atrocitatilor este petrolul", a declarat Chavez, cu referire la razboiul din Irak si la amenititarile Statelor Unite privind programul nuclear iranian. Presedintele Venezuelei a mentionat ca OPEC este foarte puternica in momentul de fata. "OPEC are o putere mult mai mare decat a avut vreodata. Rolul OPEC ar trebui sa fie cel al unui agent geopolitic", a spus Chavez. Totusi, afirmatiile presedintelui Venezuelei au fost contracarate de regele Adbulahh, cel mai important om din Arabia Saudita, tara ce are statutul de cel mai important producator de petrol din lume si care este un aliat al SUA.
"Cei care isi doresc ca OPEC sa se foloseasca de puterea sa uita ca organizatia a actionat intotdeauna cu moderatie si intelepciune. Petrolul nu ar trebui sa fie o sursa conflictuala, ci una care sa conduca la dezvoltare", a spus seful statului arab.
Oficialii tarilor din OPEC au precizat ca in cadrul summitului nu vor lua o decizie privind nivelul productiei de petrol. Acestia au precizat ca in cadrul intalnirii de luna viitoare a ministrilor pe energie se va decide daca OPEC va majora productia de petrol, ca raspuns la criza de combustibil din prezent.
Preturile record inregistrate de petrol in ultima vreme au fost cauzate de deprecierea istorica a dolarului in raport cu moneda europeana si cu lira sterlina, de tensiunile geopolitice si de ingrijorarile privind rezervele insuficente de petrol.
Atacul lui Chavez la adresa Statelor Unite vine la o saptamana dupa ce presedintele Venezuelei l-a facut fascist pe Jose Maria Aznar, fostul premier spaniol, in cadrul unui summit desfasurat in Chile. Chavez a fost calmat cu greu dupa interventia actualului prim-ministru spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Ramane de vazut ceea ce va decide OPEC in privinta productiei de petrol tinand cont ca in conditiile actuale, tarile din organizatie au doar de castigat: incasarile lor cresc, cererea pentru petrolul produs de aceste state creste, iar economia mondiala pare capabila sa sustina nivelul record al preturilor. Totusi, cartelul petrolier are si motive de ingrijorare. Temerile privind o incetinire a ritmului de crestere economica la nivel mondial se acutizeaza, iar dolarul pare sa nu se mai opreasca din declin. De asemenea, mapamondul este ingrijorat de influenta nefasta a combustibillor fosili asupra conditiilor climaterice globale.
Cei 12 membri ai Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol, printre care se afla Libia, Nigeria, Arabia Saudita si ultima tara intrata in acest grup, Angola, detin circa 40% din totalul exporturilor de petrol din lume si 80% din totalul rezervelor descoperite pana acum. Ecuadorul a reintrat in OPEC la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a fost exclus in 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO