Business Internaţional

Hotelierii din Budapesta vor sali de conferinte mai mari

17.01.2005, 00:00 17

Ungaria a devenit o destinatie populara pentru turismul de afaceri in ultimii ani, lipsa de centre potrivite pentru gazduirea unui numar mare de oameni punand in pericol pozitia dobandita, si implicit profitul companiilor din domeniu, informeaza Budapest Business Journal.


Operatorii hotelieri locali si municipalitatea au incercat sa convinga guvernul sa construiasca o sala de conferinta cu o capacitatea mai mare de 4.000 de oameni.


"Budapesta are nevoie de un centru de mare capacitate", a declarat Imre Rusznak, presedintele Biroului Municipal de Turism si Comert. "Asteptam ca guvernul sa decida sa construiasca unul".


Un constructor care planuieste realizarea unui centru de conferinte de mare capacitate spera ca guvernul va contribui la usurarea poverii financiare pe care o implica un astfel de proiect. "Asteptam ca guvernul sa demareze un proiect de constructie a unui centru de mare capacitate si de prima clasa in Budapesta", a afirmat Istvan Sokorai, director al Dunaserany Kft, parte din grupul TriGranit. Aceasta companie va construi un centru cu capacitatea de 5.000 de oameni la Millennium City Center. Sokorai a refuzat sa faca precizari asupra costurilor.


Lipsa unui centru de conferinte de mare capacitate reprezinta un dezavantaj major pentru Budapesta, dupa cum au aratat si rapoartele in care sunt evaluate destinatiile preferate de afaceri. "Budapesta se afla in top 10 al destinatiilor de afaceri favorite, realizat in functie de numarul de conferinte internationale desfasurate in oras, conform statisticilor Asociatiei de Congrese si Conventii care monitorizeaza conferintele desfasurate la nivel mondial", a remarcat Sztojanovics. Totusi el a tinut sa adauge ca atunci cand vine vorba de numarul de participanti, statisticile arata ca Budapesta se afla pe locul 56.


"Budapesta pierde aproximativ 20% din piata turismului de afaceri pentru ca nu dispune de o sala de conferinte de mare capacitate", a estimat Tamas Koves, director la Meeting Budapest Events Organizer. "Jumatate din cifra noastra de afaceri a fost acoperita de banii proveniti din turismul de afaceri, ceea ce inseamna 8,08 miliarde de euro in 2004", a remarcat Gyorgy Nemedi, director la hotelul Hilton din Budapesta. El sustine ca un centru mare de conferinte este esential pentru ca Budapesta sa fie recunoscuta ca o destinatie pentru turismul de afaceri.


"Un centru de conferinte ar insemna o lovitura in materie de numar de turisti. In caz contrar, Budapesta isi va pierde locul din top", crede Nemedi. Rivalii Budapestei sunt Viena si Praga, cea din urma beneficiind de o publiciate mult mai eficienta.


In prezent, cea mai mare sala de conferinte din oras este Budapest Congress Center de la Novotel Budapest Congress, detinuta de Novotel Hotels, membru al grupului Accor. Sala cea mai mare are o capacitate de 1.730 de locuri, intregul complex putand gazdui 2.526 de oameni. Comparativ, Austria Center din Viena are o capacitate totala de 9.500 locuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO