Business Internaţional

Hollande anunţă o ceremonie pentru a comemora victimele atacurilor din Franţa

Hollande anunţă o ceremonie pentru a comemora victimele...

Autor: Raluca Manga

20.11.2015, 18:10 56

Aproximativ 129 de persoane au murit şi 352 au fost rănite în atacurile de pe data de 13 noiembrie lansate în cafenele, restaurante, stadionul naţional de fotbal şi de rugby şi sala de concerte Bataclan, şi revendicate de reţeaua Stat Islamic.

Potrivit Europe 1, data ceremoniei a fost aprobată la Palatul prezidenţial Elysee joi seara. Gărzile naţionale vor avea în mână fotografii cu fiecare victimă, iar Hollande va susţine un discurs.

Presupusul organizator al atentatelor care au avut loc vinerea trecută la Paris, Abdelhamid Abaaoud, ucis miercuri la Saint-Denis de raidurile poliţiei, a fost surprins de camere de supraveghere video în timp ce intra în metroul parizian, în seara atacurilor, potrivit unei surse judiciare. Acesta a intrat în staţia Croix de Chavaux, la Montreuil (Seine-Saint-Denis), în apropiere de locul unde a fost găsit duminică un vehicul folosit de către unii atacatori. Automobilul descoperit la Montreuil, marca Seat, negru, a fost folosit, potrivit anchetatorilor, de către o echipă de trei bărbaţi care a deschis focul asupra unor terase ale unor baruri şi restaurante în arondismentele al X-lea şi al XI-lea.

Poliţia apreciază că fraţii Abdeslam, respectiv Brahim - care a murit vineri - şi Salah - căutat în continuare - au făcut parte din acest comando şi încearcă să identifice un al treilea bărbat.

Informaţii obţinute de serviciile secrete belgiene, conform cărora Salah Abdeslam ar fi fost văzut la Anderlecht, au alertat joi seara poliţia din Bruxelles.

Salah Abdeslam ar fi închiriat autoturismul Volkswagen Polo care a fost folosit de atacatori şi ulterior găsit lângă Bataclan, unde 89 de persoane au fost ucise.
El a fost oprit sâmbătă de poliţie, alături de alţi doi bărbaţi, într-un vehicul din apropierea frontierei belgiene, dar a fost lăsat să plece după interogare şi verificarea documentelor.

După atacuri, ancheta s-a orientat către Abdelhamid Abaaoud, un belgian de origine marocană, în vârstă de 28 de ani, care a ajuns în Siria, ucis miercuri într-un asalt violent al poliţiei asupra unui apartament de la Saint-Denis în care se refugiase. Acesta a încercat să recruteze femei în Spania, în numele reţelei teroriste Stat Islamic, afirmă Jorge Fernández Díaz, ministrul spaniol de Interne, citat de site-ul postului Euronews.
"Acest individ, Abdelhamid Abaaoud, a încercat să facă recrutări în Spania, prin intermediul site-urilor de socializare, vizând în special femei, pentru a le duce în zone de conflict", a declarat Jorge Fernández Díaz într-un interviu. "Probabil a fost vorba de o tentativă de repopulare a califatului autoproclamat din Siria şi Irak", a precizat oficialul spaniol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO