Business Internaţional

Hiperinflaţia din Venezuela atinge un nou record: Cu o rată anuală a inflaţiei de peste 40.000%, economia ţării suferă o nouă scădere. Ceaşca de cafea costă 1 milion de bolivari

Hiperinflaţia din Venezuela atinge un nou record: Cu o...

Autor: Tudor Ionescu, Mediafax

02.07.2018, 16:40 558

Rata anuală a inflaţiei din Venezuela a ajuns în luna mai la 41.838%, un nou nivel maxim în istoria ţării, aşteptările economiştilor fiind ca, în 2018, economia să sufere a cincea scădere economică consecutivă, relatează The Independent.

Conform Bloomberg, rata inflaţiei ar fi ajuns, de fapt, la 43,378%, o ceaşcă de cafea (unitatea de măsură utilizată de Bloomberg pentru a estima rata inflaţiei) costând un milion de bolivari - moneda naţională a Venezuelei. Practic, la rata actuală, cinci milioane de bolivari echivalează cu doar 1,45 dolari.

Rata inflaţiei în Venezuela este estimată în funcţie de evoluţia preţurilor în condiţiile lipsei datelor oficiale. Guvernul venezuelean a oprit publicarea datelor economice de cel puţin un an, inclusiv a celor legate de inflaţie.

Conform unor surse de specialitate, citate de The Independent, problemele economice structurale ale Venezuelei ar fi fost amplificate şi de creşterea graduală cotaţiei barilului Brent pe parcursul acestui an. Această evoluţie a dus la scăderea la jumătate a producţiei de petrol a Petróleos de Venezuela (PDVSA), compania de stat venezueleană responsabilă cu aproape întreaga producţie de petrol din ţară. PDVSA este responsabilă şi pentru 95% din totalul exporturilor şi pentru un sfert din PIB-ul ţării.

De cealaltă parte, Nicolas Maduro, recent reales în funcţia de preşedinte, a dat vina pe activiştii din opoziţie şi pe oficiali ai Statelor Unite pentru problemele economice structurale ale ţării. În plus, a refuzat ajutor extern şi a aplicat măsuri care au adâncit şi mai mult inflaţia. Cel mai recent astfel de caz a fost triplarea salariilor la începutul lunii iunie, cu trei milioane de bolivari - la valoarea de atunci, trei milioane de bolivari echivalau cu puţin peste un dolar.

Venezuela, un stat socialist, trece printr-o criză economică, socială şi politică de mai mulţi ani, deşi are cea mai mare rezervă de petrol din lume - estimată la de British Petroleum la peste 300 de miliarde de barili. Este, totodată, şi unul dintre cele mai sărace state sud-americane, aproximativ 90% din populaţia Venezuelei trăind în sărăcie, conform unor surse citate The Independent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO