Business Internaţional

Guvernul polonez vrea să rezolve problemele de pe bursa de acţiuni, însă se face că nu vede elefantul din cameră

Guvernul polonez vrea să rezolve problemele de pe bursa...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.03.2019, 00:00 88

Guvernul polonez pare că începe să conştientizeze că bursa de acţiuni a ţării este stricată şi că trebuie reparată. Însă planurile sale ocolesc elefantul din sala de tranzacţionare - tacticile de forţă ale guvernului, scrie Bloomberg. Într-un angajament îndrăzneţ, în an electoral, ministerul de finanţe a scris într-un proiect de strategie pentru piaţa de capital că există „o multitudine de semnale îngrijorătoare“, în pofida aplaudatei îmbunătăţiri a statutului bursei de la Varşovia la piaţă dezvoltată de către  FTSE Russell. Cu câteva zile mai devreme, mai multe grupuri de reprezentare a companiilor s-au plâns public că există o atmosferă „de intimidare şi suspiciune“.

„Documentul este un semnal clar că guvernul a recunoscut într-un final problema lipsei de oferte“, spune Dariusz Gorski, strateg la Santander Bank Polska. „Planul dă speranţe că nevoile bursei de acţiuni devin un fel de prioritate. Însă va fi dificil de inversat rapid tendinţa negativă.“ Fondurile obţinute anul trecut prin oferte publice iniţiale de vânzare de acţiuni pe bursa de la Varşovia au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani.

„Este greu să spui că bursa îndeplineşte rolul pentru care a fost creată - să asigure finanţare pentru companiile poloneze“, se arată în proiectul ministerului de finanţe. Chiar şi cu o economie în creştere cu 5% pe an în ultimii doi ani, valoarea de piaţă şi numărul de companii tranzacţionate au scăzut, în timp ce rolul din ce în ce mai mic al investitorilor locali dă prost pentru „stabilitatea lichidităţii şi a pieţei“, menţionează documentul.

Tratamentul propus este relaxarea cerinţelor pentru emitenţi, introducerea de stimulente fiscale pentru investitori şi companii, reducerea costurilor şi un posibil ajutor din partea băncii centrale în tranzacţii.  Însă, între timp, schimbări repetate ale taxelor şi un val de arestări de executivi şi manageri de active au speriat investitorii.

Şase grupuri de lobby pentru companii poloneze au emis recent un comunicat comun de protest în ceea ce reprezintă un demers rar contra arestărilor de executivi. Este vorba de foşti şefi de la  companiile de stat PKN Orlen, Lotos şi PKP Cargo. Comunicatul susţine că acesta este un spectacol care subminează încrederea în „companii, în proprietarii lor, în manageri şi în instituţiile statului“. Aversiunea faţă de risc este mare pe bursa din Varşovia. Anul trecut, şapte companii au strâns echivalentul a 33,5 milioane de euro, iar 22 de companii s-au delistat. De asemenea, investitorii au fost martorii celui mai mare default, care a dus la retrageri de capital din fondurile mutuale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO