Business Internaţional

Guvernul polonez incearca sa aduca inapoi muncitorii plecati in Europa de Vest

23.05.2007, 16:54 32

Lukasz Gruzla, un absolvent de facultate din sud-vestul Poloniei, incarca bagajele in avioane la aeroportul Luton, in afara Londrei. El nu intentioneaza sa se intoarca in orasul sau natal din apropierea orasului Wroclaw, scrie International Herald Tribune.
"Sa ma intorc pentru ce?", intreaba Gruzla, 25 ani, in timp ce asteapta un avion spre Londra, dupa ce si-a vizitat familia din Polonia. "Slujba pe care o am acolo imi permite sa traiesc mai bine. Imi pot cumpara o masina, pot sa imi platesc facturile."
Dar Gruzla, unul dintre cei 400.000 de polonezi ce au emigrat in Marea Britanie din 2004 incoace, este exact tipul de muncitor pe care Varsovia doreste sa ii atraga inapoi. In timp ce Polonia are cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana, datele statistice mascheaza o lipsa a muncitorilor calificati.
Salariile mai mari si aparitia zborurilor low-cost ii atrag pe tinerii polonezi cu studii superioare spre Europa de Vest.
Orasul Wroclaw, situat in Silezia de Jos, este al patrulea cel mai mare oras din Polonia. Este centru important pentru cercetarea tehnologica care a atras deja companii precum Hewlett-Packard si Google si beneficiaza de pe urma drumurilor si cailor ferate construite inca de pe vremea cand regiunea se afla sub conducerea Germaniei si a Austriei. Orasul, aflat la o distanta de Berlin aproape egala cu distanta de Varsovia, se lupta totusi sa ocupe cele 125.000 de slujbe aparute in ultimii doi ani.
Prosperitatea oraselor poloneze ar putea duce cresterea economica de anul acesta pana la 6%, cea mai rapida rata de crestere in ultimul deceniu, conform Ministerului de Finante.
Guvernul a sponsorizat anul trecut 43 de investitii prin intermediul companiilor internationale. 12 dintre acestea au fost in provincia Wroclaw, iar numarul lor este mai mare decat in oricare dintre celelalte 15 regiuni ale Poloniei. In ultimul deceniu, Wroclaw a atras investitii straine de mai mult de 5 mld. euro (6,7 mld. dolari).
Luna trecuta, Google a declarat ca va deschide un centru in Wroclaw, alaturandu-se astfel celor de la Siemens din Germania si bancii Credit Suisse. Google planuieste sa creeze 200 de slujbe, iar Credit Suisse se asteapta sa angajeze 400 de oameni in Wroclaw, un oras situat pe raul Oder care figureaza pe lista Patrimoniului Mondial al Natiunilor Unite datorita primariei in stil baroc si a unui auditorium de 6.000 de locuri.
Pentru a evita sa devina o victima a propriului success, Wroclaw a afisat panouri publicitare in Marea Britanie cu un mesaj pentru muncitorii polonezi: "Intoarceti-va! Wroclaw va iubeste".
"Daca reusim sa mentinem legatura cu oamenii care au emigrat si au inceput sa se intoarca, atunci migratia populatiei se va intoarce in favoarea noastra", a spus Tomasz Gondek, director de investitii la agentia de dezvoltare din Wroclaw.
In noiembrie, presedintele Poloniei Lech Kaczynski a confirmat faptul ca tara sa intampina dificultati in gasirea muncitorilor calificati care sa sustina cresterea economica rapida a tarii.
"Nu pot decat sa sper ca eventual, se vor intoarce in Polonia", a declarat el in timpul unei vizite in Edinburg. "Daca Polonia continua sa se dezvolte in ritmul acesta, atunci procesul de emigrare a polonezilor va inceta treptat."
Conform Ministerului Muncii, dintre persoanele care au plecat in Marea Britanie de cand Polonia a devenit membru al Uniunii Europene in 2004, aproape 80% sunt sub 35 ani si o treime sunt absolventi de facultate.
Plecarea in masa a ajutat Polonia sa micsoreze rata somajului pana la 14,4% in martie, de la aproape 20% acum trei ani. In Wroclaw rata somajului este de 8,7%, mai mica decat cea a Germaniei.
Ewelina Kazubska, 22 ani, conduce o un club de noapte in Londra si afirma ca firmele poloneze nu pot egala salariile oferite de angajatorii britanici. Salariile in Polonia sunt in medie de 2.780 de zloti pe luna, echivalentul a 504 lire sterline sau de aproape 1.000 de dolari si putin mai mult decat salariul mediu saptamanal in Marea Britanie.
"Salariul meu este acelasi cu cel din Wroclaw, cu exceptia faptului ca este in lire sterline si nu in zloti", a declarat ea la aeroportul din Wroclaw, inainte de a urca la bordul avionului, unul din cele 54 de zboruri saptamanale spre Marea Britanie sau Irlanda. "De fapt, ma gandesc sa emigrez mai departe - in Statele Unite."
Wroclaw a creat 125.000 de slujbe noi in 2005 si 2006 si numarul locurilor de munca va creste si anul acesta si anul viitor, a declarat Gondek de la agentia pentru dezvoltare. Orasul cu o populatie de 635.000 de locuitori este capitala unei provincii avand o populatie de 2,9 mil. locuitori.
Emigrarea nu a oprit compania Hewlett-Packard sa isi planifice dublarea marimii operatiunilor sale din Wroclaw, pana la 2.000 de angajati. Centrul asigura servicii administrative precum intocmirea registrelor fiscale pentru alte birouri ale companiei.
Joanna Kotyrba, ocupandu-se de recrutarea pentru aceasta divizie, se concentreaza pe gasirea muncitorilor in alte parti ale Poloniei.
"Acum se inregistreaza un numar scazut al aplicatiilor, prin urmare compania trebuie sa fie mai atenta", a declarat ea.
Presedintele Kaczynski a declarat ca voia ca muncitorii sa se intoarca acasa dupa ce castigau experienta in strainatate.
"Vor aduce sistemul anglo-saxon al afacerii, banilor si contactelor din Vest", a declarat Gondek, care a stat doi ani in Australia inainte de a se reintoarce in Polonia. "Nu am organizat campania pentru ca voiam ca 300.000 de oameni sa se intoarca la o zi dupa ce am lansat-o."
Pe langa campania de readucere a polonezilor din Londra, Wroclaw inchiriaza panouri publicitare in Ucraina si dezvolta versiuni ale site-ului web al orasului in Ucraina si Rusia, avand ca tinta atragerea studentilor de aici.
Gruzla, din punctul lui de vedere, isi sustine decizia de a pleca. Spune ca viata in Marea Britanie este mai usoara decat in Polonia
"Recent, a fost nevoie sa imi schimb cartea de identitate si a fost o mare alergatura doar pentru o foaie de hartie", a spus el. "Acolo, ei nu au astfel de probleme."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO