Business Internaţional

Guvernul maghiar ar putea pune monopol pe distribuţia de medicamente pentru spitale

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

03.12.2014, 00:02 669

Guvernul maghiar ar putea să transforme distribuţia de medicamente către spitale, pe care o consideră „de importanţă vitală la nivel naţional“, în monopol de stat, scrie publicaţia maghiară Nepszabadsag. Un pachet de legi care conţine această propunere a fost deja trimis în parlament.

Propunerea de lege include produsele farmaceutice pe lista „Sistemelor şi instituţiilor de importanţă vitală“ pentru ţară. Lista cuprinde instituţiile, serviciile şi sistemele IT care ar putea să dea o lovitură serioasă siguranţei naţionale, economiei, sistemului public de sănătate sau funcţionării eficiente a guvernului dacă devin nefuncţionale sau sunt distruse.

În vară serviciile din spitalele publice, serviciile medicale de urgenţă, băncile de sânge, sistemul IT al asigurărilor de sănătate şi un laborator unde sunt ţinuţi izolaţi viruşi periculoşi au fost incluse în categoria serviciilor de importanţă naţională. Astfel guvernul maghiar poate evita ca naţionalizarea distribuţiei de medicamente să declanşeze un scandal internaţional, potrivit unor experţi în domeniu.

Adoptarea legii ar însemna ca distribuţia de medicamente către spitale să devină monopol de stat. Iar monopolul poate fi acordat prin intermediul concesiunii, ceea ce ar însemna ca un singur distribuitor să poată intermedia între producători şi spitale.

Câştigătorul contractului de concesiune ar obţine întreaga piaţă de distribuţie şi ar putea negocia propriile preţuri, practic fără licitaţie publică. Potrivit publicaţiei Vilaggazdasag, farmaciile din Ungaria primesc medicamente în principal de la trei distribuitori, Hungaropharma, Phoenix şi divizia Humantrade a Teva. Dar liderul de piaţă în distribuţia către spitale este Euromedic-Pharma, care livrează medicamentele a peste 130 de producători.

În România distribuţia de medicamente este privată (există un singur jucător deţinut de stat, care însă este extrem de mic, Unifarm). Cele mai mari companii din distribuţia farma locală sunt Mediplus, liderul pieţei, care în 2013 a avut o cifră de afaceri de peste 760 mil. euro, Farmexpert, Polisano, Farmexim, Fildas şi Europharm.

Guvernul maghiar a introdus în 2013 un monopol al statului în vânzarea de produse de tutun în magazine. Guvernul a acordat prin licitaţii publice concesiuni care operează o reţea de Magazine Naţionale de Tutun. Concesionarii plătesc către stat o taxă anuală variabilă. Opoziţia a acuzat guvernul Orban că a acordat multe dintre aceste concesiuni pe baza unor criterii de loialitate politică şi nu pe considerente de business.

„Mâna lungă“ a statului se întinde şi asupra sistemului bancar. Un oficial maghiar a declarat că guvernul este gata să cumpere şi mai multe bănci străine care ar hotărî să părăsească ţara.

Autorităţile din Ungaria au impus mai multe taxe băncilor, printre care o suprataxă pe serviciile financiare. Băncile va trebui în plus să-şi asume costurile pentru modificarea unilaterală a contractelor de împrumuturi acordate clienţilor, dacă băncile vor fi găsite vinovate de tribunal. Un exemplu de bancă achiziţionată de statul maghiar este MKB, cumpărată anul acesta de la banca-mamă BayernLB din Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO