Business Internaţional

Guvernul irlandez intervine pe piata financiara

30.09.2008, 19:08 18

Guvernul irlandez a anuntat ieri ca va derula un program menit sa garanteze toate depozitele administrate de sase dintre cele mai mari banci locale, masura venind ca raspuns la ultimele turbulente de pe pietele financiare internationale.
Imediat dupa anuntul executivului, actiunile celor mai mari trei institutii financiare ale tarii au urcat rapid pe bursa irlandeza. Programul derulat de autoritati expira in 2010 si se adreseaza unor institutii precum Allied Irish Banks, Bank of Ireland si Anglo Irish Bank.
Titlurile bursiere ale Allied Irish Banks au urcat cu 20% pe bursa din Dublin, la inceputul sedintei de tranzactionare de marti, in timp ce Anglo Irish Bank a inregistrat o crestere de peste 40%, ajungand la 3,25 euro.
"Garantiile sunt furnizate pe cheltuiala institutiilor financiare interesate, fiind elaborate in asa fel incat interesele contribuabililor sa fie protejate", se arata intr-un comunicat al executivului de la Dublin. Anuntul vine dupa ce bancile irlandeze au suferit cele mai semnificative scaderi bursiere din ultimii douazeci de ani, in sedinta de tranzactionare de luni.
Anglo Irish Bank, banca specializata pe segmentul creditelor ipotecare, pierduse 45% din valoarea de piata in sedinta de luni, in timp ce actiunile asiguratorului Irish Life&Permanent au coborat cu 34%.
Irlanda era vazuta pana recent drept o economie puternica si un model de integrare a oricarui stat in Uniunea Europeana. Dar in conditiile unei stagnari a pietei imobiliare si a constructiilor din insula, aceasta a devenit prima tara dintre cele 15 membre ale zonei euro care s-a declarat oficial ca fiind in recesiune economica.
Produsul Intern Brut al tarii a scazut cu 0,5% in trimestrul doi, conform datelor oficiale, rezultatele fiind negative pentru doua trimestre consecutiv - intrand astfel in definitia tehnica a "recesiunii". Economistii se asteapta ca economia irlandeza sa scada cu 0,5%-2% in acest an, urmand ca in 2009 sa continue declinul ca efect al caderii pietei imobiliare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO