Business Internaţional

Guvernul de la Madrid vrea să desfiinţeze zeci de instituţii de stat

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Ioana Niţă

23.06.2013, 22:16 646

Guvernul spaniol speră să economi­sească miliarde de euro pe an printr-un nou plan de reducere a cheltuielilor publice care vizează desfiinţarea sau fuzionarea a zeci de instituţii şi organisme ale statului, precum şi centralizarea contractelor atribuite statului, scrie publi­caţia britanică Financial Times.

Soraya Sáenz de Santa­maría, vicepre­mierul Spa­niei, a declarat că statul ar putea economisi astfel 6,5 miliarde euro pe an. Ea a adăugat că pentru întreaga economie spaniolă s-ar putea economisi peste 37 miliarde euro până în anul 2015, în această sumă nefiind însă inclus impactul măsurilor anterioare luate de guvern.

„Măsura are în vedere consolidarea disciplinei fiscale şi a transparenţei, dar încearcă de asemenea să schimbe cultura administraţiei pentru a o aduce mai aproape de cetăţeni“, a afirmat Saenz de Santamaría.    

Cu toate acestea, deocamdată nu se ştie cât de repede se vor materializa economiile, având în vedere că guvernul trebuie să transpună măsurile în propuneri legislative şi să convingă liderii celor 17 guverne locale ale Spaniei să semneze agenda sa publică de reforme.

Planul de reforme publice a fost ela­bo­rat de o comisie specială a guvernului, con­dusă de vicepremierul spaniol. Prin inter­mediul acestuia se propune desfiin­ţarea sau fuzionarea a 57 de agenţii guverna­men­tale pentru că de multe ori competenţele şi obiec­ti­vele acestora se su­prapun. Cu toate acestea, atât Sáenz de Santamaría, cât şi Mariano Rajoy, pre­mierul ţării, au declarat săp­tă­mâna trecută că sistemul public nu este supradimen­sionat pen­tru a evita noi turbulenţe politice.

Anul trecut, cheltuielile publice ale Spaniei au reprezentat 4,3% din PIB-ul ţării, sub media UE. Autorităţile de la Madrid au precizat de asemenea că 375.000 de angajaţi din sectorul public şi-au pierdut locurile de muncă din 2011 până în prezent, susţinând că nu mai este nevoie de alte reduceri drastice de cheltuieli.

 

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 24.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO