Business Internaţional

Guvernul american reuşeşte să evite intrarea în incapacitate de plată

Guvernul american reuşeşte să evite intrarea în incapacitate de plată

Autor: Adrian Voicu

09.04.2011, 09:26 53

Congresul american a reuşit ieri noapte să reducă cu aproximativ38 de miliarde de dolari cheltuielile guvernului, informeazăBloomberg.

Înţelegerea a fost anunţată cu mai puţin de două ore înainte caautoritatea financiară a guvernului să expire, ceea ce ar fiînsemnat o închidere parţială a instituţiilor şi serviciilorguvernului.

"A fost un proces istovitor. Nu am făcut-o la această oră târziepentru a dramatiza; am făcut-o pentru că a fost foarte greu săajungem la acest punct", a declarat liderul majorităţii SenatuluiHarry Reid, un democrat din statul Nevada, cu mai puţin de o orăînainte de termenul limită. "Ambele tabere au trebuit să facăalegeri grele".

"Mâine, sunt fericit să anunţ că că Washington Monumet, ca dealtfel întregul guvern federal va fi deschis pentru afaceri", adeclarat Obama în cadrul unui discurs la Casa Albă.

O închidere a guvernului - prima din ultimii 15 ani - ar fiînsemnat trimiterea acasă a angajaţilor guvernului, oprirea unorinstituţii importante şi monumente naţionale şi parcuri, o loviturăce s-ar fi putut dovedi prea puternică pentru economiaamericană.

Republicanii au aprobat o reducere cu 37,8 miliarde de dolari acheltuielilor guvernului pentru restul anului fiscal, care setermină la 30 septembrie.

Compromisul final este cu 23 de miliarde mai mic decât sperauiniţial republicanii, dar cu multe miliarde mai mult decâtdemocraţii declarau oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO