Guvernul american reuşeşte să evite intrarea în incapacitate de plată

Autor: Adrian Voicu 09.04.2011

Congresul american a reuşit ieri noapte să reducă cu aproximativ 38 de miliarde de dolari cheltuielile guvernului, informează Bloomberg.

Înţelegerea a fost anunţată cu mai puţin de două ore înainte ca autoritatea financiară a guvernului să expire, ceea ce ar fi însemnat o închidere parţială a instituţiilor şi serviciilor guvernului.

"A fost un proces istovitor. Nu am făcut-o la această oră târzie pentru a dramatiza; am făcut-o pentru că a fost foarte greu să ajungem la acest punct", a declarat liderul majorităţii Senatului Harry Reid, un democrat din statul Nevada, cu mai puţin de o oră înainte de termenul limită. "Ambele tabere au trebuit să facă alegeri grele".

"Mâine, sunt fericit să anunţ că că Washington Monumet, ca de altfel întregul guvern federal va fi deschis pentru afaceri", a declarat Obama în cadrul unui discurs la Casa Albă.

O închidere a guvernului - prima din ultimii 15 ani - ar fi însemnat trimiterea acasă a angajaţilor guvernului, oprirea unor instituţii importante şi monumente naţionale şi parcuri, o lovitură ce s-ar fi putut dovedi prea puternică pentru economia americană.

Republicanii au aprobat o reducere cu 37,8 miliarde de dolari a cheltuielilor guvernului pentru restul anului fiscal, care se termină la 30 septembrie.

Compromisul final este cu 23 de miliarde mai mic decât sperau iniţial republicanii, dar cu multe miliarde mai mult decât democraţii declarau oficial.