Business Internaţional

Guvernele europene s-au ajutat de manevre financiare ingenioase pentru a-si „infrumuseta” situatia fiscala

Guvernele europene s-au ajutat de manevre financiare ingenioase pentru a-si „infrumuseta” situatia fiscala

Cancelarul german Angela Merkel (stanga) si presedintele francez Nicolas Sarkozy (dreapta) l-au „certat” pe primul-ministru elen George Papandreou pentru tranzactiile controversate cu Goldman Sachs, dar nici tarile pe care le conduc cei doi nu au stat departe de ingineriile financiare (FOTO: Reuters)

22.02.2010, 23:08 13

Multe guverne europene, nu doar cel de la Atena, au utilizattranzactii financiare complexe - uneori in secret - pentru aascunde adevarata valoare a datoriilor si deficitelor bugetare.

Investitorii si-au indreptat acum atentia in aceasta directie,uitand pentru moment de temerile legate de posibilitatea ca Greciasi alte state europene sa nu isi poata plati datoriile, scrie WallStreet Journal.

Investitorii au ignorat pentru o lunga perioada de timp masurileguvernelor europene care "ajustau" datele statistice ce prezentauevolutia finantelor lor pentru a se incadra in limitele impuse deUniunea Europeana.

Care este secretul pentru reducereadeficitului?

Statele care impart moneda unica au in spate o istorie bogata demanevre exotice cu ajutorul carora au indeplinit criteriilenecesare trecerii la euro, precum: raportul datorie - PIB sa nudepaseasca 60%, iar deficitul bugetar sa fie maxim 3% din PIB.

In incercarea de a se incadra in limitele impuse de UE,guvernele au vandut de-a lungul timpului active de stat, autransformat plati viitoare in titluri de datorie si chiar, cum estecazul Greciei, au insistat in fata Eurostat, biroul european destatistica, ca o mare parte a cheltuielilor militare ale statuluisunt "confidentiale" si astfel excluse de la calcululdeficitului.

In 2000, Grecia a anuntat ca valoarea cheltuielilor militare afost de 828 mil. euro - aproximativ o patrime din suma pe care aanuntat-o ulterior, de 3,17 mld. euro. Guvernul de la Atena arecunoscut ca a raportat in perioada 1997 - 2003 cheltuielimilitare cu 8,7 mld. euro mai mici decat in realitate.

Portugalia a contabilizat subventiile acordate sistemului demetrou de la Lisabona si unor companii de stat ca achizitii detitluri. Dupa ce adevarut a iesit la iveala, Eurostat a cerutPortugaliei sa isi refaca bilantul pentru 2002. Astfel, deficitulbugetar al statului pe 2001 a urcat de la 2,76 mld. euro, respectiv2,2% din PIB la 5,09 mld. euro, respectiv 4,1%, peste limita impusade UE.

Se intampla si la case mai mari

In 1997 Franta a pus bazele unui acord cu France Telecompotrivit caruia compania a platit guvernului suma de peste 5 mld.euro. In schimbul acestei sume Franta a fost de acord sa plateascapensiile angajatilor France Telecom. Miliardele primite de lacompanie au ajutat statul sa reduca deficitul pana la 40 mld. euro.In acel an deficitul a fost de 3% din PIB. Franta a reusit astfelsa se incadreze in limite si sa adere la zona euro.

Chiar si Germania, cea mai mare economie europeana, a incercatsa isi reevalueze rezervele in aur in 1997, insa acest lucru nu aavut loc deoarece s-a opus banca centrala.

Statele "cauta noi metode pentru a-si completa arsenalul detehnici utilizate pentru reducerea deficitelor bugetare", este deparere James D. Savage, profesor la University of Virginia, careeste o autoritate in ceea ce priveste problemele bugetare aleUE.

"Problema pentru Eurostat este cresterea puternica a numaruluide instrumente financiare si tehnici. Statele membre urmeaza saincerce sa beneficieze de pe urma lor."

Mai mult, organismele de reglementare din zona euro au catevainstrumente prin care forteaza statele din regiune sa se supunaconditiilor lor fiscale.

Cum se ascund datoriile

  • Grecia a anuntat cheltuieli militare mult mai mici decat inrealitate.
  • Portugalia a ascuns o serie de subventii contabilizandu-le caachizitii de active.
  • Franta a fost de acord sa plateasca pensiile muncitorilorFrance Telecom pentru 5 mld. euro.
  • Germania a avut o tentativa de a reevalua rezervele in aur alestatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO