Business Internaţional

Guvernele europene, investitori pe termen lung in banci

04.12.2008, 16:20 6

In actualele conditii extrem de dificile de pe pietele financiare, guvernelor le va fi dificil sa scape de participatiile recent achizitionate in cadrul institutiilor financiare, iar din cauza ritmului lent de crestere a economiilor, bancile au putine sanse de a se redresa rapid, dand peste cap planurile statelor de a se retrage rapid din sectorul financiar.

"Le-ar putea lua pana la 10 ani sa-si vanda actiunile", a declarat Tom Kirchmaier, visiting fellow la Financial Markets Group Research Center din cadrul London School of Economics. "In cel mai rau caz, recesiunea va dura pana la patru ani. Apoi, ar putea trece ceva timp pana ce pietele si economia reala se vor redresa pe deplin." Dupa decenii in care si-au vandut participatiile din cadrul companiilor de utilitati, de cai ferate si imobiliare, guvernele sunt acum actionari importanti in cadrul bancilor.
Daca totul va merge bine, contribuabilii ar trebui sa aiba de castigat din aceste tranzactii. Guvernele au acumulat actiuni bancare care au scazut cu 60% pana acum in acest an, iar preturile comparativ cu valorile contabile se situeaza la minime de mai multi ani.
Insa sumele cheltuite, si deci riscurile implicate, sunt uriase.
Marea Britanie si Germania se numara printre tarile cu cele mai mari pachete de sustinere a sistemului financiar.
Conform planului britanic, guvernul va detine in intregime sau partial creditori ce controleaza active in valoare de aproape 3.000 de miliarde de lire sterline sau 4.600 de miliarde de dolari.
Marea Britanie a ajuns sa detina un pachet de 58% din actiunile Royal Bank of Scotland. Tara a investit pana la 37 mld. lire sterline in trei banci si ar putea cheltui alte sute de miliarde pe alte masuri.
Germania a achizitionat actiuni in cadrul a trei banci in schimbul a 8,2 miliarde de euro sau 10,6 miliarde de dolari si ar putea cheltui 85 de miliarde de euro ca garantie pentru acoperirea pierderilor acestora. Alte 14 banci germane cer sprijinul statului, conform unui purtator de cuvant al noului organism de reglementare, SoFFin.
In plus, si alte industrii cer ajutor, Opel, divizia germana a General Motors, devenind primul producator european de automobile care solicita un "bailout" de stat, generand o aprinsa dezbatere publica.
Insa tendinta catre privatizare ramane intacta, spun expertii, daca nu pentru simplul motiv ca guvernele nu-si pot permite sa detina participatii in aceste companii timp prea indelungat.
Guvernul britanic a anuntat deja ca nu va influenta strategia bancilor in cadrul carora a achizitionat participatii.
"Ne asteptam ca acestea sa fie actionari orientati catre valoare", declara Leigh Calder, purtator de cuvant al Lloyds TSB.
"In operatiunile de zi cu zi, acestea se vor implica numai in ceea ce priveste desemnarea a doi directori non-executivi." Guvernul german va avea o implicare ceva mai mare, pentru ca acesta are dreptul de a influenta sectorul de business prin intermediul SoFFin si poate, de exemplu, forta bancile sa-si reduca diviziile cu risc. Insa asemeni guvernului britanic, guvernul german nu este interesat in a fi actionar permanent in cadrul bancilor. "Implicarea nu va fi pe termen nedefinit", a declarat Stefan Olbermann, purtator de cuvant al Ministerului german de Finante.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO