Business Internaţional

Guvernele din Est majoreaza taxele pentru produsele “pacatoase” pentru a-si echilibra bugetele

20.10.2009, 23:18 15

Guvernele din Europa Centrala si de Est, puternic afectate descaderea veniturilor bugetare, apeleaza la o strategie testata intimp, de a majora accizele la tigari si alcool, scrie The WallStreet Journal.

Slovacia a formulat un amendament menit sa limiteze evaziuneafiscala in randul proprietarilor de baruri care vand in mod ilegallichior. Slovacia se confrunta cu o situatie dificila: pentru 10%din lichiorul vandut in barurile si restaurantele din acest stat nuse platesc taxe din cauza ca proprietarii de localuri ofera lichiorprodus de companii ilegale in sticle deja folosite, pentru cares-au platit deja taxe. Acest lichior se vinde ca produs original.Ministerul de Finante a propus ca toate sticlele de lichior sa aibaun ambalaj special, astfel incat sa nu poata fi refolosite.

Ungaria ia in considerare posibilitatea impunerii unei noi taxeasupra veniturilor obtinute la jocurile de poker.

"Toate statele, nu doar cele din Europa Centrala si de Est, suntfortate sa faca ceva pentru a reduce deficitele fiscale increstere, iar prima metoda la care se gandesc acestia estemajorarea taxelor, precum accizele", a spus Miroslav Plojhar,economist la JPMorgan.

Polonia urmeaza sa majoreze accizele la tigari cu 2,6%, pana la228,8 zloti (54,45 euro) la 1.000 de unitati incepand cu lunaianuarie.

Aceasta masura este comparabila cu cea din Bulgaria, unde seplanuieste majorarea cu 43% a accizelor la tigari, pana la 76 eurola 1.000 de unitati, incepand cu luna ianuarie 2010.

Ministrul buglar de finante Simeon Djankov vine sa sustinamasura de majorare a accizelor la tigari, invocand motive desanatate, si respinge afirmatiile potrivit carora guvernul esteinteresat doar de alimentarea veniturilor bugetare.

Cehia - considerata a fi una dintre tarile cu cele mai ridicateconsumuri de bere - planuieste sa introduca noi taxe pe bere.Aceasta veste a iscat o serie de controverse. Incepand cu anulviitor, taxele impuse la bere, fie ca este produsa local sauimportata, vor fi majorate cu 33%, pana la 32 coroane (1,24 euro)per 100 de litri. Guvernul va majora si impozitele la bauturilealcoolice cu 8% pana anul viitor. Cele doua masuri sunt asteptatesa aduca la bugetul de stat 1,7 mld. coroane (70 mil. euro) doar in2010, potrivit lui Jakub Haas, purtatorul de cuvant al ministeruluide finante. Rusia intentioneaza sa creasca taxele la bere inurmatorii trei ani. Potrivit planului, anul viitor taxele ar urmasa creasca cu 200%, urmate de alte majorari de 11% si respectiv 20%in 2011 si 2012. Acest plan necesita in continuare aprobareapresedintelui Dmitri Medvedev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO