Business Internaţional

Grupul ungar MOL da 150 de milioane de euro pe un lant de benzinarii din Croatia

Grupul ungar MOL da 150 de milioane de euro pe un lant de benzinarii din Croatia

Profitul net inregistrat de MOL pe primul trimestru al acestui an s-a ridicat la 183 de milioane de euro

16.05.2007, 18:22 35

Compania petroliera ungara MOL se afla in tratative pentru a cumpara lantul de benzinarii Tifon din Croatia, achizitie estimata la aproximativ 150 de milioane de euro, scrie Budapest Business Journal.
Tifon detine 33% din statiile de alimentare din Croatia si aproximativ 8% din totalul sectorului de retail de combustibili din regiune.
Compania croata este detinuta in prezent de Ivan Cermak, un fost general al armatei care urmeaza a fi judecat pentru crime de razboi. Tifon ar urma sa construiasca alte 25 de statii in Croatia, ce ar plasa compania pe locul doi in tara. Pe piata locala primele doua locuri sunt detinute in prezent de companiile OMV si INA.
MOL si Tifon sunt asteptate sa fie de acord cu privire la detaliile preluarii, urmand ca vanzarea propriu-zisa sa aiba loc pana la sfarsitul acestei luni.
Nici reprezentantii MOL si nici cei ai Tifon nu au dorit sa ofere vreun comentariu cu privire la vanzare.
Tam?s Pleser, analist pe domeniul petrolier la Erste Bank, a declarat ca cifra de 150 de milioane de euro este relativ ridicata. El a mai subliniat ca Croatia este o piata dificila din punct de vedere al achizitiilor companiilor petroliere.
Profitul net inregistrat de MOL pe primul trimestru al acestui an s-a ridicat la 45,6 miliarde de forinti (183 de milioane de euro), in crestere cu 65% in comparatie cu anul precedent. Veniturile nete ale companiei au scazut cu 35% la 515,8 miliarde de forinti (2 miliarde de euro).
Productia de petrol a companiei a scazut cu 5%, pe masura ce productia Ungariei a scazut cu 4%. In Rusia productia a scazut cu 6%.
Divizia petrochimica a inregistrat rezultate record, profitul operational
s-a apreciat la 12,6 miliarde de forinti (50 de milioane de euro), in crestere cu aproximativ 80% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. Potrivit declaratiilor reprezentantilor MOL, obtinerea unor rezultate peste asteptari a fost favorizata de conditiile bune de pe piata si de capacitatile de productie in crestere.
Compania maghiara si-a apreciat investitiile la 68,4 miliarde de forinti (276 de milioane de euro), in crestere de la 15,4 miliarde de forinti (62,2 milioane de euro), pe masura ce si-a majorat pachetul detinut la combinatul chimic TVK la 95%, de la 53%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO