Business Internaţional

Grupul petrolier ceh Unipetrol vinde cauciucul

31.01.2007, 18:26 16

Grupul petrolier ceh Unipetrol a vandut divizia Kaucuk catre compania poloneza de preparate chimice Dwory, au declarat oficialii Unipetrol, scrie Prague Daily Monitor. Alte detalii nu au fost dezvaluite inca.
Analistii au declarat inainte de anuntarea acestei afaceri ca vanzarea companiei Kaucuk este importanta pentru strategia Unipetrol, care doreste sa renunte la proprietatile care nu fac parte din planurile strategice de viitor ale companiei.
Dwory, pe de alta parte, isi va revitaliza pozitia in Europa Centrala dupa ce va cumpara Kaucuk.
"Compania ar putea oferi un pret mare pentru compania Kaucuk, pentru ca acest lucru ar aduce efecte de sinergie importante", a declarat Jan Prochazka de la Cyrrus. Vanzarea a fost criticata mult timp de catre actionarii minoritari de la Unipetrol. Golden Limited, care detine 3,58% din Unipetrol, a facut o evaluare a Kaucuk la 9 miliarde de coroane cehe (317 milioane de euro), iar Dwory a propus doar 4,1 miliarde de coroane cehe (144 de milioane de euro) ca prima oferta.
Daca grupul Kaucuk va fi vandut sub pretul pietei, actionarii minoritari ai Unipetrol vor incepe actiuni legale in primele noua luni ale anului. Compania a generat venituri de 8,6 miliarde de coroane cehe (303 milioane de euro), cu 618 milioane de coroane cehe (21 de milioane de euro) mai mult anul trecut fata de 2005.
Unipetrol este controlata de compania poloneza PKN Orlen, care detine 63% din grupul ceh. Alte divizii importante ale Unipetrol sunt Spolana, Benzina, Ceska Rafinerska, Chemopetrol, Paramo, Unipetrol Rafinerie si Unipetrol Trade.
PKN Orlen a anuntat ca Piotr Kownachi l-a inlocuit pe Igor Chalupiec in postul de director executiv al grupului petrolier detinut partial de stat.
Fara a avea experienta anterioara in sectorul combustibililor, Kownacki, aliat apropiat al partidului Lege si Justitie, s-a alaturat PKN Orlen ca director adjunct in octombrie 2006.
Kownachi fusese anterior director adjunct al Camerei Supreme a controlului auditorilor de stat din Polonia.
Vazut ca unul dintre cei care au infaptuit reforme cruciale la PKN Orlen, Igor Chalupec a fost inlocuit de la conducere in urma unei cereri venite din partea Trezoreriei de Stat a Poloniei, un mare actionar al Orlen.
Chalupec a anuntat de asemenea ca isi va da demisia din cadrul consiliului de conducere al Unipetrol si de la Makeikiu Nafta din Lituania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO