Business Internaţional

Grupul LNM e ingrijorat de soarta otelariei poloneze Huta Czestochowa

06.05.2004, 00:00 36





Grupul LNM, care castigase initial licitatia pentru otelaria poloneza Huta Czestochowa, si-a exprimat dezamagirea la anuntul facut de guvernul polonez, care a anulat licitatia. Reprezentantii LNM au declarat ca "noi intarzieri in privatizarea Huta Czestochowa vor afecta afacerile otelariei si pot duce, intr-un final, la faliment", conform unei declaratii a ministrului adjunct al Trezoreriei, Andrzej Szarawarski.



Polonia a anulat licitatia pentru privatizarea otelariei Huta Czestochowa din cauza obiectiilor ridicate de Uniunea Europeana in privinta subventiilor primite de aceasta din partea statului.



"Licitatia a fost finalizata fara a se alege un castigator", a declarat Agnieszka Dluska, din partea Ministerului.



Autoritatile vor pregati o noua licitatie si ii vor invita din nou pe actualii "concurenti": grupul LNM, controlat de omul de afaceri Lakshi Mittal, si Industrial Union din Donbas (IUD).



Comisia Europeana nu a acceptat programul de restructurare al otelariei propus de autoritatile poloneze si va lansa o ancheta privind ajutoarele, posibil ilegale, acordate de stat. Reglementarile europene restrictioneaza subventiile ce pot fi acordate de stat companiilor sale. Huta Czestochowa nu a fost inclusa in acordul de restructurare al sectorului otelului semnat de Polonia si Uniunea Europeana.



Celalalt ofertant, IUD, care a iesit din cursa in luna februarie, a afirmat ca guvernul polonez a ales LNM pe baza factorilor politici si nu a celor economici. IUD a declarat ca a oferit 400 milioane de zloti (in jur de 105 milioane de dolari) pentru activele Czestochowa, in timp ce LNM a oferit numai 375 milioane de zloti (99 milioane de dolari).



LNM a primit drepturi exclusive de negociere cu guvernul polonez si a reusit chiar sa ajunga la o intelegere cu sindicatele de la Czestochowa, inclusiv bonusurile de privatizare si majorarile de salarii.



LNM, care detine active in SUA, India si Europa, a achizitionat cea mai mare otelarie din Polonia, Polskie Huty Stali (PHS) in luna martie a acestui an.





PKN are bani pentru Unipetrol



Compania petroliera poloneza PKN Orlen a anuntat ca va plati din propriile fonduri cele 13,05 miliarde de coroane cehe (490 milioane de dolari) pentru 63% din actiunile companiei petrochimice Unipetrol, potrivit declaratiei presedintelui PKN, Zbigniew Wrobel.



Dupa finalizarea tranzactiei, PKN va realiza si altele, negociate anterior cu firma ceha Agrogert si cu gigantul petrolier american ConocoPhillips.



Wrobel nu a specificat metoda de plata sau data la ca aceasta va fi facutaa. Bohuslav Sobotka, ministrul de finante ceh, a declarat ca guvernul ar trebui sa primeasca banii in cateva luni.



Barry Kumins, directorul ConocoPhillips pentru Europa Centrala si de Est, a declarat ca vrea sa coopereze cu PKN in calitate de co-actionar al Ceska rafinerska (CeRa), divizia de rafinare a Unipetrol. Conoco detine, prin intermediul consortiului IOC, din care fac parte si Shell si Agip, 16,33% din capitalul CeRa. Consortiul detine de asemenea o optiune de cumparare de la statul ceh a restului de actiuni CeRa.



Janusz Wisniewski, unul din membrii consiliului de administratie al PKN, a confirmat planurile companiei poloneze de a forma impreuna cu grupul american "un puternic parteneriat", precum si de a-i oferi acestuia un pachet de actiuni in cadrul Benzina, divizia de retail a Unipetrol.





Mol nu este de vanzare anul acesta



Agentia de privatizare ungara (APV) a anuntat ca nu intentioneaza sa vanda in acest an alte pachete de actiuni ale companiei petroliere Mol, potrivit declaratiei directorului executiv al companiei, Miklos Kamaras.



APV estimeaza insa ca va obtine venituri din vanzarea producatorului de medicamente Richter. APV a organizat pe 30 aprilie o licitatie pentru a alege consultantul, ofertere urmand a fi depuse pana pe 3 iunie.



In ceea ce priveste Mol, directorul executiv al companiei a afirmat ca actiunile care se mai afla in proprietatea statului vor fi vandute la momentul potrivit, insa nu in viitorul apropiat. APV mai detine 12,6% din actiunile Mol. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO