Business Internaţional

Grupul german Bertelsmann ar putea prelua o editura a Springer

12.02.2003, 00:00 9

Trustul media Bertelsmann din Germania a anuntat, ieri, ca ar putea prelua editura Ullstein Heyne List a grupului de presa Axel Springer Verlag, pentru a-si consolida pozitia pe unul dintre principalele sale sectoare de activitate pe plan intern.
Surse apropiate discutiilor au precizat ca acordul va fi supus spre aprobare autoritatilor de reglementare a regimului concurentei deoarece protagonistii sunt cea mai mare editura germana - divizia Random House a Bertelsmann - si rivala de pe locul trei, Ullstein.
Societatea astfel formata ar putea controla aproape 11% din piata cartilor din Germania si 30% din piata editiilor de buzunar si a brosurilor, ceea ce ar putea reprezenta un motiv de blocare a tranzactiei.
Valoarea contractului nu a fost dezvaluita.
Trusturile Bertelsmann si Springer,  principalul grup de presa din Europa, sunt afectate semnificativ de cea mai grava criza a industriei de profil din ultimele decenii.
In acest context, ele au fost nevoite sa isi reduca cheltuielile si sa renunte la proiectele ambitioase de extindere. In prezent, grupurile isi concentreaza atentia asupra principalelor sectoare de activitatea.
Conducerea Springer a lansat un program de restructurare, incercand sa reabiliteze activitatea acestei divizii, care a fost achizitionata la sfarsitul anilor '50. Mathias Doepfner, directorul executiv al Springer, a apreciat, insa, in luna decembrie 2002, ca editura nu mai poate reveni la profitabilitate in viitorul apropiat, anticipand, in acest fel, vanzarea acestor active.
"Fuziunea diviziei noastre cu editura Random House stabileste bazele unei perspective economice mai bune", a apreciat Hubertus Meyer-Burckhardt, un membru al Consiliului de conducere al Springer.
El a adaugat ca, in eventualitatea in care autoritatile vor bloca aceasta tranzactie, grupul va cauta un alt cumparator. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO