Business Internaţional

Grupul financiar ABN Amro incepe sa-si revina

05.11.2002, 00:00 16

Profitul inregistrat de ABN Amro Holding NV a crescut pentru prima data in ultimii doi ani, dupa ce cea mai mare banca olandeza a redus costurile, inregistrand in acelasi timp o crestere a comisioanelor legate de creditele ipotecare acordate in Statele Unite.
Venitul net pe trimestrul trei a crescut cu 24%, pana la 591 milioane de euro, sau 37 centi pe actiune, de la 476 milioane de euro, sau 30 de centi, venituri inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. ABN Amro se asteapta inca sa obtina un profit asemanator cu cel inregistrat anul trecut, a anuntat banca in cadrul unei declaratii.
"Banca evolueaza foarte bine, avand in vedere climatul economic dificil," a declarat Andy Killean, din cadrul Britannic Asset Management din Glasgow. Acesta si-a majorat in ultimele trei luni pachetul de actiuni detinut in cadrul ABN Amro.
ABN Amro, ca si bancile rivale, printre care Deutsche Bank AG, a redus numarul locurilor de munca cu scopul diminuarii cheltuielilor pe fondul scaderii veniturilor din tranzactiile cu actiuni si investitii bancare. Banca este in curs de a elimina 10.000 de locuri de munca, sau 9% din forta sa de munca, pentru a impulsiona castigurile.
Costurile au scazut cu 452 milioane de euro sau 13% pe trimestrul trei, compensand o scadere de 351 de milioane de euro a veniturilor, pana la 4,32 miliarde de euro.
Valoarea actiunilor ABN Amro a crescut cu 5,3% pana la 15,57 euro.
Actiunile au pierdut 15% din valoare in acest an, in comparatie cu scaderea de 43% inregistrata de Deutsche Bank, cel mai mare creditor european. Deutsche Bank a inregistrat pierderi de 299 milioane de euro pe trimestrul trei din cauza creditelor neperformante.
ABN Amro este convinsa ca-si va atinge tinta legata de profitul pe acest an, a declarat directorul executiv al bancii. Se asteapta ca profitul inregistrat pe anul in curs sa aiba aceeasi valoare cu cel raportat anul trecut, de 2,36 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO