Business Internaţional

Greenspan risca sa ramana 14 ani in fruntea FED

24.04.2003, 00:00 9

Presedintele american George W. Bush a declarat ca doreste ca Alan Greenspan sa fie renumit in functia de presedinte al Rezervelor Federale (Fed) anul viitor, dupa ce-i va expira mandatul actual, informeaza Financial Times.
Anuntul a infirmat zvonurile potrivit carora disputa cu privire la pachetul fiscal propus de Bush va provoca indepartarea lui Greenspan.  Presedintele Fed a criticat programul lui Bush pe motiv ca ar provoca o adancire considerabila a deficitului bugetar.
Renumirea in functia de presedinte al Fed - post pe care il detine din 1987 - ii va prelungi mandatul pana in 2006. Atunci insa, mandatul sau de 14 ani la conducerea Fed nu va mai putea fi prelungit.Declaratia presedintelui american vine pe fondul unor eforturi sustinute ale administratiei Bush de a-i asigura pe consumatorii si investitorii americani ca autoritatile nu au fost distrase de la problemele economiei americane din cauza razboiului din rak.
"Cred ca Alan Greenspan va obtine un alt mandat", a spus Bush cu ocazia unei intalniri cu reporterii. Ari Fleischer, purtatorul de cuvant al Casei Albe a afirmat: "Presedintele crede ca a facut alegerea optima pentru a se asigura ca vom avea cele mai bune politici monetare".
Fed a refuzat sa se pronunte, iar Casa Alba a precizat ca nu stie daca Greenspan va accepta sa ramana presedinte dupa expirarea mandatului sau actual.
Observatorii si colegii cred insa ca presedintele Fed, care anul acesta a implinit varsta de 77  ani, va fi bucuros sa ramana.  Mentinerea sa la conducerea Fed il va scuti pe presedintele Bush de a face o alegere dificila intr-un an electoral.
Oficialii de la Casa Alba si-au exprimat in repetate randuri increderea in Greenspan. El a atras si critici din partea unor republicani conservatori, mai ales dupa ce a avertizat ca planul de reduceri fiscale promovat de Bush va cauza deficite bugetare periculoase pe termen mediu.
Evolutia recenta nesatisfacatoare a economiei Statelor Unite, care se lupta sa iasa din recesiunea care a inceput in 2001 ca urmare a prabusirii burselor de actiuni, a expus de asemenea la critici politicile promovate de Greenspan.
Dar, analistii au apreciat ca anuntul lui Bush indica faptul ca acesti factori nu au neutralizat increderea in politicle lui Greenspan, care va creste si mai mult in cazul continuarii mandatului.
"In pofida numeroaselor intrebari daca imaginea sa a fost sau nu afectata, anuntul arata ca autoritatile considera ca el este un presedinte excelent  si ca vor intr-adevar sa-l pastreze", a spus Richard Berner, economist la banca Morgan Stanley din New York. "Punct ochit si pentru independenta bancii centrale", a adaugat Berner.
Anuntul este facut cu mai mult de un an inainte de expirarea mandatului actual al lui Greenspan - mult mai devreme decat se astepta majoritatea analistilor. Pietele financiare nu au reactionat vizibil la anuntul de marti al Casei Albe.
Economistii sunt de parere ca deciza Casei Albe de a anunta mai devreme intentia sa are ca scop sa asigure pietele financiare ca nu trebuie sa se ingrijoreze ca o eventiuala plecare a lui Greenspan ar putea periclita economia.
Administrata a inceput deja o campanie pentru promovarea pachetului fiscal al lui Bush care presupune reduceri fiscale de 726 de miliarde de dolari pe o perioada de zece ani.
Greenspan este deja unul dintre cei mai longevivi presedinti ai Fed.  Pentru a dobora recordul detinut de William McChesney Martin, presedinte al Fed intre 1952 si 1970, Greenspan ar fi trebuit sa mai fie in functie cateva luni dupa expirarea mandatului in 2006.
caseta:
Greenspan a suferit marti el a suferit o operatie la prostata, pe care Fed a descris-o ca fiind "o interventie de rutina, care a fost reusita". El este asteptat sa se intoarca la lucru la sfarsitul saptamanii curente. Greenspan nu va lipsi de la reuniunea Fed care va avea loc pe 6 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO