Business Internaţional

Grecia va organiza noi alegeri anticipate. Rămâne sau nu în zona euro?

Grecia va organiza noi alegeri anticipate. Rămâne sau nu în zona euro?

Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrup: Discuţiile despre excluderea Greciei sunt pură propagandă

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2012, 00:02 616

Grecia va organiza noi alegeri anticipate, deoarece liderii principalelor formaţiuni politice nu au ajuns la un acord pentru formarea guvernului scrie Thomson Reuters. Mulţi comentatori politici şi chiar lideri europeni au avertizat că miza acestor alegeri va fi rămânerea Greciei în zona euro.

"Un guvern interimar va fi instalat miercuri pentru a conduce ţara până după alegeri. Ne îndreptăm spre alegeri", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Carolos Papoulias.

Criza politică în care a intrat Grecia după alegerile parlamentare de pe 6 mai a adus în prim-plan ieşirea statului falimentar din zona euro, această posibilitate fiind vehiculată, printre alţii, de ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble şi, în premieră, de un oficial al BCE. Multe voci au indicat că Europa se pregăteşte deja de ieşirea Greciei din zona euro.

Miniştrii finanţelor din zona euro, reuniţi luni seara la Bruxelles, au respins însă speculaţiile privind ieşirea Greciei din zona euro, calificându-le drept "propagandă şi nonsens", şi au indicat că ar putea fi dispuşi să "înmoaie" unele prevederi ale acordului de finanţare externă cu statul elen.

"Nu văd, nici măcar pentru o secundă, ieşirea Greciei din zona euro. Este un nonsens, este propagandă. Ieşirea Greciei din zona euro nu a fost o temă de discuţie. Nimeni, absolut nimeni, nu a ridicat această problemă", a spus preşedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker după încheierea şedinţei miniştrilor. Oficialii europeni au subliniat însă că Grecia trebuie să respecte termenii programului de "bailout" convenit cu UE şi FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO